RAZGOVOR (NE)UGODNI

SASTANAK OD ČETIRI MINUTE I MLAKO RUKOVANJE: Obama i Putin se po posljednji put pogledali u oči

Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su se sastali u Limi, glavnom gradu Perua, kako bi razgovarali o mirovnom procesu u Ukrajini te ratu u Siriji. Sastanak je održan na marginama summita azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC).

‘Predsjednici su izrazili razočaranje time što nema napretka u situaciji u Ukrajini’, rekao je glasnogovornik ruskog presjednika Dmitry Peskov, prenosi Russia Today.

Potreban nastavak komunikacije o situaciji u Siriji

‘Istovremeno, obojica su naglasili da se preostala dva mjeseca Obamine vladavine, dok dužnost ne preuzme Donald Trump, moraju iskoristiti za traženje rješenja za sukob u Siriji. Zasad je zaključeno da bi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry trebali nastaviti komunicirati.’


Bijela kuća je potvrdila da se kratki sastanak dvojice predsjednika završio rukovanjem.

Američki predsjednik je također pozvao Putina na poštivanje obveza Rusije predviđenih sporazumima iz Minska i naglasio predanost Sjedinjenih Država i partnera poštivanju suvereniteta Ukrajine.

Washington je u subotu upozorio režim Damaska i njegovog ruskog saveznika protiv eskalacije nasilja u Alepu, podijeljenom između vladinih četvrti i četvrti koje drže pobunjenici, koji su izloženi intenzivnim bombardiranjima sirijskih postrojbi.

Posljednji sastanak s Obamom

Ovaj sastanak koji je trajao tek četiri minute, bio je prvi sastanak čelnika tih dviju zemalja nakon što su Amerikanci izabrali Donalda Trumpa za svog novog predsjednika, a posljednji sastanak na kojem kao predsjednik SAD-a sudjeluje Barack Obama.

U međuvremenu je Putin izrazio nadu da će promjena vodstva u SAD-u rezultirati završetkom ove krize te da će Rusija i SAD poraditi na svojim odnosima. S novim se američkim predsjednikom Putin već čuo telefonom.

Čelnici 21 zemlje područja Azije i Pacifika sastali su se ovog vikenda u Limi na razgovorima o izazovima s kojima je suočeno svjetsko gospodarstvo. Oni bi trebali usvojiti deklaraciju kojom se potvrđuje njihova predanost nastavku njihove gospodarske integracije ukidanjem trgovinskih prepreka.

Odnosi Rusije i Sjedinjenih Država su na povijesno najnižoj razini nakon kraja Hladnog rata zbog suprostavljenih stajališta o krizama u Siriji i Ukrajini.

Povratak na Net.hr