Sanader bi uveo kolegij ‘progon bivšeg premijera’

Bivši premijer ugostio je na Harriman Instituteu europskog povjerenika za proširenje, koji je na svom predavanju govorio i o ulasku Hrvatske u EU. Napise o aferama nije želio komentirati, a na Harrimanu su zbog nekih napisa u Hrvatskoj i uvrijeđeni.

Nakon što je se vratio na Sveučilište Columbia, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader ondje je ugostio povjerenika za proširenje Europske unije Štefana Fülea.

“Predvodim novoosnovanu znanstvenu grupu koja se bavi temom dovršetka integracije jugoistoka Europe u EU i gospodin Füle rado se odazvao mom pozivu, što su studenti i Harriman Institute odlično prihvatili jer su iz prve ruke mogli puno doznati o procesima pristupanja briselskoj europskoj obitelji”, kazao je Sanader, koji je suradnik Harriman Institutea na Columbiji.

Predavanje Fülea slušalo je šezdesetak studenata, profesora i diplomata. Füle je naglasio da članstvo u EU svakoj novoj zemlji donosi bolju sigurnost i mogućnosti gospodarskog napretka, te je poručio da će “ispunjavanje uvjeta i ulazak Hrvatske u punopravno članstvo biti poticaj cijeloj regiji”. Riječi je bilo i o priključenju Hrvatske Europskoj uniji, te je istaknuto da se do 11. ožujka 2011. očekuje procjena je li Zagreb ostvario očekivani napredak u Poglavlju 23 o pravosuđu. U slučaju da Hrvatska ispuni sva mjerila za zatvaranje preostalih pregovora, Fuele je kazao da bi mogla do mjeseca lipnja pregovore i zaključiti.

Zamjenik direktora Harriman Institutea Gordon Bardos rekao je za Večernji list da su ondje zadovoljni radom Sanaderove grupe. Nije želio komentirati napise o aferama, jednako kao ni Füle.

Harriman Institute uvrijedili negativni napisi o njihovom angažiranju Sanadera

Sanader, koji je dan prije bio na predavanju Ive Banca, na pitanje prati li medijske napise dok je u Sjedinjenim Državama, kazao je kako bi na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti mogli uvesti smjer proučavanja kako se sve medijski progonilo bivšeg premijera.

Na Bančevu predavanju o odnosima Tita i Brežnjeva za krize u vrijeme Hrvatskoga proljeća 1971. bio je i Stevan Brkich, nekad Sanaderov savjetnik u Vladi, a danas suvlasnika Alia savjetovanja, u kojem je bivši premijer savjetnik uprave i prima mjesečnu naknadu od 15 i pol tisuća kuna.

Večernji list piše kako su se na Harrimanu iznenadili, ali i uvrijedili saznavši da se u hrvatskom tisku negativno pisalo o odluci Sveučilišta Columbia da angažiraju Sanadera. Ne kriju zadovoljstvo što Sanadera dolaze vidjeti brojni predstavnici diplomacije, novinari i profesori, a o “plaći” od 25.000 dolara koje bi Sanader trebao dobiti nakon godinu dana suradnje nisu željeli govoriti. Za primanja je, kažu, nepristojno pitati.

Vezani članci:

arti-201011290034006
arti-201011260152006
arti-201011230640006

Povratak na Net.hr