PRODULJILI SI MANDAT

SAMOVOLJNA ODLUKA: Turska vojska ostaje u Iraku usprkos prigovorima Bagdada

Turska je u četvrtak objavila kako će njezine vojne snage ostati u Iraku unatoč sve većem protivljenju Bagdada, uoči planirane operacije oslobađanja iračkog grada Mosula od džihadista Islamske države.

Bagdad Ankaru optužuje da odlukom o zadržavanju svoje vojske stvara rizik od regionalnog rata, a taj sukob dodatno komplicira ambiciozan plan o napadu na Mosul uz pomoć američkih snaga.

Pripremaju se za bitku za Mosul

“Bez obzira na ono što iračka vlada govori, Turska će ostati prisutna zbog borbe protiv Daesha (Islamske države), te kako bi se izbjegla bilo kakva nasilna promjena regionalne demografske slike”, rekao je turski premijer Binali Yildirim putem televizije.

Turska u Iraku ima oko 2 tisuće vojnika od kojih je oko 500 u kampu Bašika na sjeveru Iraka, gdje treniraju iračke snage koje će sudjelovati u borbi za Mosul, prenose turski mediji.

Turski parlament u subotu je izglasao produljenje vojnog mandata na još godinu dana po kojem turska vojska smije ostati na iračkom i sirijskom teritoriju.

Irački parlament tursku vojsku naziva “okupacijskom snagom”, a irački premijer Haider al-Abadi izrazio je strah da bi turski potez mogao dovesti do “regionalnog rata”.

“OSJETLJIVI BAGDAD”: Turska odgovorila Iraku na zahtjeve o hitnom povlačenju

Međusobno protjerivanje veleposlanika

Ankara je prosvjedujući protiv tog stava protjerala iračkog veleposlanika, a Bagdad je uzvratio istom mjerom. Yildirim je u četvrtak rekao kako iračka vlada nema pravo tako govoriti.

“Kad se u njihovoj državi nalaze vojske 63 država, nema smisla da su usredotočeni na prisutnost Turske”, smatra Yildirim.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu istaknuo je kako je Turska prisutna u Iraku kako bi pomogla Bagdadu u putu prema stabilnosti i sigurnosti.

Rastuće tenzije između Ankare i Bagdada mogle bi omesti planiranu veliku operaciju iračkih snaga i američke koalicije kojom se želi osloboditi Mosul, drugi najveći irački grad, kojeg je Islamska država osvojila 2014. godine.

CRNI SCENARIJ: ‘Ako turska vojska uđe u Siriju, počet će Treći svjetski rat!’

Povratak na Net.hr