IZ MEKSIKA S LJUBAVLJU

ZLOGLASNI MEKSIČKI NARKOBOS EL CHAPO IZRUČEN SAD-u: ‘Ovo je šamar Trumpu’

Zloglasni meksički narkobos Joaquin “El Chapo” Guzman izručen je Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdile su američke vlasti.

Amerikanci su preuzeli jednog od najmoćnijih ljudi u narkopodzemlju u Ciudad Juarezu, a potom ga zrakoplovom prevezli do New Yorka. Ozloglašeni meksički narkobos izručen je u SAD uoči današnje inauguracije Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika.

Stručnjaci za federalno pravo tvrde kako je ovo svojevrsni šamar Trumpu jer se radi o izručenju neposredno prije inauguracije i njegova sjedanja u Ovalni ured iz kojeg će odmah početi graditi zidove prema Meksiku – kako onaj cigleni, tako i onaj diplomatski.

Meksiko nije htio da Trumpova administracija vodi ovo izručenje, zato su ga, znajući da je ono neminovno, izručili neposredno prije predaje vlasti.

MEXICO-US-CRIME-EXTRADITION

Epski bijeg

Guzman je uhićen u veljači 2014. u Mazatlanu, nakon 13 godina bijega. Međutim, u srpnju 2015. “El Chapo” (Niski) je pobjegao iz zatvora u Altiplanu kroz tunel dug 1,5 kilometara na motociklu koji je bio pričvršćen na tračnice koje su završavale u jednoj kući u izgradnji.

Vođa kartela Sinaloe skrivao se šest mjeseci, a ponovo je uhićen nakon pucnjave u gradu Los Mochisu. U sukobu je ranjen i jedan meksički specijalac. Specijalci su u ranu zoru upali u kuću u Los Mochisu te otvorili vatru. Ubijeno je pet osumnjičenih, a šest ih je uhićeno.

Ništa od smrtne kazne

Meksiko je u svibnju prošle godine odobrio njegovo izručenje nakon što su Sjedinjene Države zajamčile da neće dobiti smrtnu kaznu.

Međutim, samo mjesec dana kasnije meksički sud je privremeno zaustavio izručenje nakon što su njegovi odvjetnici uložili žalbu. U drugom pokušaju izručenje je uspjelo i ‘”El Chapovi” odvjetnici ovoga puta nisu uspjeli spriječiti njegovo izručenje SAD-u gdje će odgovarati za ubojstva, krijumčarenje droge i pranje novca.

“Dobra je stvar što je Guzman napokon stigao na američku stranu,” kazao je neimenovani dužnosnik američke policije.

MEXICO-US-CRIME-EXTRADITION

 

Povratak na Net.hr