SPREMNI NA NAJGORE

‘SADA JE SVE U BOŽJIM RUKAMA’ Ekstremno opasan uragan krenuo prema Jamajci, Haitiju i Kubi

Uragan Matthew koji prijeti području Jamajke i Haitija mogao bi biti najjača tropska oluja od 2007. godine kada je razoran uragan pogodio to područje.

‘Sve izgleda kako će ovo biti razarajući udar na mjesta kao što su Haiti i Kuba’, rekla je meteorologinja Domenica Davis.

U ponedjeljak ujutro uraganu je dodijeljena četvrta kategorija uz maksimalan vjetar brzine od 13o kilometara na sat, objavio je Nacionalni centar.

Uragan Matthew nalazi se oko 370 kilometara jugozapadno od jamajskog središta Kingstona koji se već danima bori s velikim količinama padalina. Nacionalni je centar uragan Matthew prozvao ‘ekstrenmo opasnim’ uz mogućnost jačanja, prenosi NBC.

‘Riječ je o vrsti elastičnog uragana što znači da neprestano jača. Izuzetno je neobično da uragan u samo 48 sati iz četvrte pređe u petu kategoriju bez fluktuacije’, rekao je Michael Lowry, meteorolog Weather Channela koji je kazao kako bi uragan mogao zadržati svoju jačinu prilikom susreta s kopnom.

Mnogi dijelovi područja stradalih u uraganu 2007. godine još uvijek se u potpunosti nisu oporavili od razornih posljedica.

Očekuje se da će se središte nove oluje približi jugozapadnom dijelu Haitija i Jamajke u ponedjeljak navečer stoga su snage sigurnosti Haitija i Jamajke danima pripravnosti.

‘Sada je sve u Božjim rukama’, rekla je sestra Joanne Belmonte misionaraka jamajske Katoličke organizacije.

‘Nema smisla uopće brinuti, jer ako će doći, doći će do nas, Bilo bi glupo ne pripremiti se na najgore’, dodala je.

Povratak na Net.hr