Bura na moru

SAD poslao razarač u Južno kinesko more pa razbjesnio Kinu koja prisvaja međunarodne vode

Ratni brod Sjedinjih Država prošao je u utorak blizu umjetnih otoka koje je Kina sagradila u Južnom kineskom moru, kako je i najavljeno. Učinjeno je to u ime načela slobodne plovidbe, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane. Kineske vlasti ustvrdile su da je taj postupak ilegalan te ocijenile da je riječ o ‘prijetnji suverenitetu’.

Američki razarač USS Lassen približio se otocima na manje od 12 nautičkih milja.

Izdali su brodu upozorenje

Pojas širok 12 nautičkih milja oko tih otoka sagrađenih na grebenima koji su uglavnom pod vodom, u spornom otočju Spratleys, Kina smatra svojim teritorijalnim vodama.

No SAD ne priznaje to posezanje za teritorijem ocjenjujući da Kina ne može gospodariti u tim strateškim vodama.

“Djelovat ćemo u Južnom kineskom moru kao i inače i plovit ćemo u međunarodnim vodama kada mi to budemo htjeli”, istaknuo je američki dužnosnik.

Službeni Peking navodi da će odgovoriti na provokacije te da je su američki brod praćen te da su mu izdali upozorenje.

Peking vodi teritorijalni spor u Južnom kineskom moru sa svojim susjedima u Aziji.

Posezanje za strateški važnom rutom

Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i ondje izvodi velike radove nasipavanja, ubrzavši u zadnjih godinu dana pretvaranje koraljnih grebena u luke, uzletišta i infrastrukturne objekte.

SAD i zemlje jugoistočne Azije boje se da bi Kina tako mogla imati nadzor nad jednom od strateški najvažnijih pomorskih ruta u svijetu.

Na arhipelag Spratleys koji obuhvaća stotinjak nenastanjenih otočića i grebena, pravo polažu Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej. Predsjednik Xi Jinping prošli je mjesec boravio u Washingtonu gdje je Baraku Obami rekao da se Kine nema namjeru militarizirati, no SAD ipak sumnja da Kina na otocima gradi, između ostalog, i vojne objekte.

SAD se već godinama zauzima za “kodeks dobrog ponašanja” između zemalja regije i za mirno rješenje teritorijalnog spora.

On se zapravo ne želi službeno odrediti, ali brani pravo zemalja na jugoistoku Azije s obzirom na gotov čin kineskog orijaša.

SAD IMA DRUGE PLANOVE: Kina odnose s mornaricom SAD-a ocijenila najboljima u povijesti

Povratak na Net.hr