NAKON NAPADA NA SIRIJU

SAD PRIJETI NOVIM VOJNIM UDARIMA NA SIRIJU: ‘Spremni smo na daljnje akcije’

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley zaprijetila je u petak novom američkom vojnom akcijom u Siriji, dan nakon što je Washington bombardirao sirijski režim u znak odmazde za kemijski napad koji se pripisuje Damasku.

“SAD su donijele vrlo odmjerenu odluku prošle noći” te napale sirijsku vojnu bazu, rekla je Haley u Vijeću sigurnosti UN-a. “Spremni smo i na daljnje akcije, ali nadamo se da to neće biti potrebno”, kazala je.

Petnaest zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a sastalo se u petak kako bi raspravljali o napadu SAD-a na Siriju. Hitna sjednica održava se na zahtjev Bolivije koja je ocijenila da je lansiranje šezdesetak projektila na zračnu bazu u Siriji kršenje međunarodnog prava.

Uoči sastanka, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na suzdržanost i naglasio da postoji samo političko rješenje za rat koji bjesni u Siriji. “Pozivam na suzdržanost kako bi se izbjegao svaki čin koji bi dodatno nanio patnje sirijskom narodu”, kazao je Guterres u priopćenju.

NAKON RAKETIRANJA SIRIJE: Ruska mornarica ušla u Mediteran i plovi prema američkim razaračima

Rusi: Agresija na suverenu državu

Rusija, glavna saveznica režima Bašara al Asada nazvala je američki napad “agresijom na jednu suverenu državu” i rekla da se radi o kršenju međunarodnog prava.

“SAD su napale suvereni teritorij Sirije. Smatramo taj napad flagrantnim kršenjem međunarodnog zakona i činom agresije”, rekao je predstavnik Moskve u UN-u Vladimir Šafronkov. On je upozorio SAD na “negativne posljedice” u slučaju vojne intervencije.

Francuski je veleposlanik pri UN-u izrazio nadu da će napad biti “zaokret i pomoći u pokretanju političkih pregovora”.

Pred Vijećem sigurnosti britanski je veleposlanik Matthew Rycrof kazao da “Velika Britanija u potpunosti podržava akciju SAD-a koja je srazmjeran odgovor na užasan zločin, ratni zločin. Sada je vrijeme da se koncentriramo na politički proces”. On je naglasio da je sirijski predsjednik bio upozoren na američki zračni napad koji je bio odgovor na “neizreciv čin”. Mislio je pritom na napad kemijskim oružjem za koji Zapad okrivljuje režim predsjednika Bašara al-Asada a u kojem je ovaj tjedan poginulo najmanje 70 ljudi u Kan Šejkunu, što je i navelo američkog predsjednika Donalda Trumpa da promijeni politiku prema Siriji.

Američki zastupnici s obje strane političkog spektra podržali su Trumpa u njegovoj odluci, te zatražili da iznese širu strategiju za rješavanje sirijskog sukoba. “Nadam se da će ovi napadi uvjeriti Asadov režim da se takve akcije nikada ne smiju ponoviti”, rekao je demokratski senator Mark Warner.

OSVETA ZA KEMIJSKI NAPAD NA CIVILE: SAD nemilosrdno bombardirao bazu u Siriji, Putin bijesan – ‘Ovo je agresija!’

Prvi izravan napad na Asada

U dosad najvećoj vanjskopolitičkoj odluci, Trump je naredio ispaljivanje krstarećih raketa na sirijsku zračnu bazu. To je najjača izravna američka vojna akcija u šestogodišnjem građanskom ratu u Siriji. Njegov prethodnik Barack Obama nijednom nije izravno napao Asadovu vojsku.

Međunarodna skupina za potporu Siriji trebala bi se hitno sastati u petak u Ženevi na zahtjev Moskve, objavio je posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura.

Američki predsjednik naredio je u četvrtak zračne napade na sirijsku zračnu bazu objavivši da djeluje u “vitalnom nacionalnom sigurnosnom interesu SAD-a”. Pentagon je u petak priopćio da nema potvrde da je bilo civilnih ili vojnih žrtva u napadu na sirijsku zračnu bazu.

Napad u Sriji komentirao je i glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer navodeći kako je riječ o snažnom signalu SAD-a koji je poslan u svijet.

“Mislim da su akcije koje je predsjednik sinoć poduzeo bile odlučne i jasno su pokazale što misli da se treba učiniti”, kazao je Spicer.

“Prvo i najvažnije, predsjednik smatra da se sirijska vlada, Asadov režim, u najmanju ruku mora pridržavati sklopljenog sporazuma koji kaže da neće koristiti kemijsko oružje”, pojasnio je Spicer.

Povratak na Net.hr