BIJELA KUĆA PRIJETI

SAD I KINA SU NA RUBU SUKOBA: Trump je našao kinesku bolnu točku, a posljedice ovog rata osjetio bi cijeli svijet

Sjedinjene Američke Države i Kina su na rubu trgovinskog rata koji bi, ako se dogodi, pogodio i mnoge druge snažne ekonomije diljem svijeta, poput Njemačke, ali i siromašne Amerikance.

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je ovih dana od svoga povjerenika za trgovinu Roberta Lighthizera da ispita kinesku trgovinsku praksu po pitanju odnosa prema intelektualnom vlasništvu. Ako Lighthizer utvrdi da prekršaja ima, Trump poručuje da u tom slučaju Kini prijete trgovinske sankcije, piše Deutsche Welle.

TRUMPOV GLAVNI IDEOLOG: ‘Rasisti su hrpa klaunova… Sj. Koreja? Ma to je samo predstava, na jednu drugu zemlju se trebamo manijakalno fokusirati’

Trump prijeti sankcijama, a Kina protumjerama

Svijest o kršenju autorskih prava u Kini je vrlo niska, dok je, s druge strane, velika spremnost tamošnjih proizvođača na plagiranje, naročito na području dizajna i tehnike.

To dobro znaju u Njemačkoj gdje se svake godine dodjeljuje antinagrada Plagiarius, ružni patuljak sa zlatnim nosom, onome tko krade intelektualno vlasništvo, piše Deutsche Welle. I ove godine kineski su falsifikatori robnih marki bili najzastupljeniji među dobitinicima Plagiariusa.

Što se Trumpova upozorenja pa i prijetnje tiče, nije dugo trebao čekati reakciju iz Kine. Peking je, naime, zaprijetio SAD-u protumjerama, a kinesko Ministasrtvo trgovine poručilo je da neće “sjediti skrštenih ruku”.

KINA DRŽI SJEVERNU KOREJU U ŠACI: Peking još nije poduzeo najbolniji pritisak, udarac koji bi režim Kim Jong-una bacio na koljena

U Njemačkoj su uznemireni, ali ne previše

Zbog mogućeg trgovinskog rata SAD-a i Kine uznemirene su i druge snažne svjetske ekonomije, u prvom redu Njemačka.

“Sukob između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava bi imao negativne posljedice i po njemačko “, kazao je predsjednik njemačke industrijske i trgovačke komore (DIHK) Eric Schweizer.

No, u Njemačkoj smatraju kako ima dosta razloga da se Trumpova prijetnja uzme s rezervom, jer je već i ranije mnogo najavljivao, a malo toga doista proveo u djelo. Naime, smatra se da SAD treba Kinu kao političkog partnera u slučaju eskalacije konflikta sa Sjevernom Korejom. U Njemačkoj tvrde da postoji još jedan razlog da Trump ne ostvari prijetnje.

“Velik je broj američkih tvrtki koje žele prodavati svoje licencije u Kini. I one naravno ne smatraju da su restrikcije protiv ove azijske zemlje dobre”, smatra Marco Wagner iz njemačke Commerzbanke te dodaje da bi njemačka privreda mogla i profitirati ako SAD samo ograniči uvoz iz Kine.

Tada bi, kaže on, moglo doći do “preusmjeravanja trgovine” i čelik se, primjerice, ne bi više uvozio iz Kine, već iz drugih zemalja poput Njemačke.

SPREMA LI SE TRGOVINSKI RAT DVIJE NAJMOĆNIJE SILE? ‘Ako nam Trump zagorča život, uzvratit ćemo tamo gdje boli’

 

Njemački strojevi proizvode robu u Kini

No, ako bi Trump protiv Kine uveo brojne manje i ne tako drastične, ali neugodne mjere, tada bi njemačko gospodarstvo zaista moglo biti pogođeno.

Podaci govore da Kina u SAD izvozi robu u vrijednosti od 462,6 milijardi dolara. Drugim riječima, odnosno brojkama, 18,3 posto cjelokupnog kineskog izvoza ide u SAD. A to je 21,4 posto cjelokupne vrijednosti robe i usluga koje SAD uvozi. Pnajprije je riječ o robama široke potrošnje, pa u DIHK postavljaju retoričko pitanje: kojim strojevima će ta roba biti proizvedena? Jer, to nisu samo strojevi koji se izvoze u Kinu iz Njemačke, nego su to i njemačka poduzeća aktivna u Kini i koja rade na kineskom izvozu.

‘VIDIM DA ĆEMO IMATI JAKO DOBRE ODNOSE’: Iznenađujuće srdačan susret Trumpa i Xija

“U trgovinskom ratu postoje samo gubitnici”

Osim toga, carine na kinesku robu široke potrošnje osjetit će se u SAD-u jer carine čine uvoz skupljim, piše Deutsche Welle.

“Velika većina američkih konzumenata će ispaštati zbog te politike i to posebice oni s manjim primanjima. Milijunaš s Manhattana ne treba jeftine uvozne majice”, kaže profesor Stefan Kooths s Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu.

I s Kinom i sa SAD-om njemačko gospodarstvo ima trgovinski obim u visini od gotovo 170 milijardi eura što je ukupno oko 335 milijardi eura ili 15 posto od ukupnog iznosa njemačke vanjske trgovine. U Njemačkoj su stoga uvjereni da u trgovinskom ratu postoje samo gubitnici.

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr