CILJANO SPUSTILI CIJENU

RUSKO CJEPIVO SPUTNJIK V BIT ĆE JEFTINIJE OD AMERIČKOG: Moskva tvrdi da ima učinkovitost 95 posto

Sputnjik V stajat će manje od 20 dolara i biti će efikasno do 95 posto

Rusko cjepivo za koronavirus Sputnjik V na međunarodnom tržištu stajat će manje od 20 dolara po osobi i bit će besplatno za ruske državljane, priopćeno je na službenom Twitter računu tog ruskog lijeka. Cjepivo će se primati u dva navrata, a svaki će koštati manje od 10 dolara, priopćeno je na Twitteru.

Objava o cijeni dolazi u vrijeme dok Rusija pokušava ubrzati proizvodnju i distribuciju svog lijeka. Kiril Dmitrijev, čelnik ruskog suverenog fonda RDIF, rekao je da Moskva i njezini inozemni partneri iduće godine mogu proizvesti više od milijardu doza cjepiva, što je dovoljno za 500 milijuna ljudi.

Objavljena cijena jeftinija je od cjepiva Pfizera i BioNTecha koje stoji 15,5 eura po jednom cijepljenju, no skuplje od AstraZenecinog koje će stajati oko 2,5 eura po cijepljenju.

PRVO CJEPIVO SAMO ŠTO NIJE STIGLO, A KOD NAS SE VEĆ NAZIRE VELIKI PROBLEM: ‘Nemamo kapacitete da zadovoljimo takve potrebe’

Ciljano spušena cijena

Dmitrijev je za Reuters kazao da je Moskva ciljano spuštala cijenu kako bi cjepivo bilo dostupno što većem broju ljudi diljem svijeta. Dodao je da novi klinički podaci, temeljeni na 39 potvrđenih slučajeva i 18.794 pacijenata pokazuju da je Sputnjik V, cjepivo koje će se davati u dva navrata, 28. dana bilo 91,4 posto, a 42. dana 95 posto djelotvorno.

Rusko ministarstvo zdravlja registriralo je to cjepivo početkom kolovoza, a ruski mediji prenose kako su primili prijave iz više od 20 zemalja za kupnju. Proizvodnja je dogovorena u pet zemalja.

Dio zapadnih znanstvenika kritizirao je Moskvu jer je u testiranju cjepiva navodno spustila neke standarde kako bi ono što prije bilo spremno. Rusija to odbacuje i optužuje zapadne zemlje za prljavu kampanju kako bi odvratile ljude u onom što su naziva novonastalom borbom na tržištu lijekova.

USKORO STIŽE CJEPIVO S OXFORDA, BEROŠ POSLAO NARUDŽBU: Cijepit će građane u dva navrata; Hrvatski znanstvenik: ‘Neće biti savršeno’

Više od 37 tisuća mrtvih u Rusiji

Potpredsjednica ruske vlade Tatjana Golikova danas je upozorila da je situacija s koronavirusom u Rusijom postala kompliciranija s dolaskom jeseni i zime. Rusija je u utorak imala 491 smrtnih slučajeva vezanih za koronavirus, čime je sveukupan broj narastao na 37 tisuća.

Vlasti su objavile da je u posljednja 24 sata bilo 24.326 novih slučajeva zaraze, uključujući gotovo šest tisuća u prijestolnici Moskvi. Od početka pandemije je u Rusiji zaraženo 2.138.828 ljudi.

KAKVA ĆE BITI PANDEMIJSKA 2021.? EVO ŠTO KAŽU STRUČNJACI: Ni cjepivo nas neće vratiti u normalu, a na maske se moramo naviknuti

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr