UPUTILI OTVORENO PISMO

RUSKO CJEPIVO I DALJE IZAZIVA DVOJBE, 38 ZNANSTVENIKA TRAŽE OBJAŠNJENJA: ‘Neki podaci se dupliciraju, a neki nisu dostupni’

‘Iako je istraživanje opisano u ovoj studiji potencijalno značajno, način predstavljanja podataka izaziva neke zabrinutosti zbog kojih je potreban pristup izvornim podacima kako bi se to u potpunosti istražilo’, navodi se u otvorenom pismu

Rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V izazvalo je kontroverze već samim time što je mnogo prije svih ostalih cjepiva odobreno i isprobano na ljudima. Međutim, nedavna studija o tom cjepivu, objavljena u uglednom medicinskom časopisu Lancet, kazuje da se nakon prve dvije faze kliničkih ispitivanja na 76 ispitanika ono pokazalo sigurno i učinkovito, uz tek blage popratne pojave.

No, to nije dovoljno skupini od 38 znanstvenika iz cijelog svijeta koji su, kako piše Jutarnji list, uputili otvoreno pismo autorima ruske studije upozoravajući ih da se neki podaci u toj studiji dupliciraju i da nisu detaljno raščlanjeni.

ČOVJEK KOJI JE STVARAO RUSKO CJEPIVO PROTIV COVIDA-19: ‘Učinkovito je na svim razinama’; objavio i kada počinje masovno cijepljenje

‘Mnogo je upitnih podataka’

“Iako je istraživanje opisano u ovoj studiji potencijalno značajno, način predstavljanja podataka izaziva neke zabrinutosti zbog kojih je potreban pristup izvornim podacima kako bi se to u potpunosti istražilo”, navodi se u otvorenom pismu.

Pismo je objavljeno na blogu talijanskog molekularnog biologa Enrica Buccija, koji u ime potpisnika pisma kaže kako oni ne tvrde da je bilo kršenja znanstvene procedure, već samo traže pojašnjenja.

“Osnovni podaci studije trebali bi biti dostupni. Mnogo je upitnih podataka u smislu njihove prezentacije. Možda su podaci dobri, no ne možemo to prosuditi”, kazao je Michael Favorov američki epidemiolog i jedan od potpisnika otvorenog pisma.

RUSKO CJEPIVO IZAZVALO STVARANJE ANTITIJELA KOD SVIH ISPITANIKA: Rezultate istraživanja objavio ugledni zapadni časopis

Autor ruske studije ne želi odgovoriti na pismo

Favorov podjseća da su, za razliku od ruske studije, kliničke studije o cjepivu protiv koronavirusa, koje su razvili Sveučilište Oxford i farmaceutska tvrtka AstraZeneca, u istom časopisu, Lancetu, bile popraćene mnoštvom dodatnih podataka. Uredništvo časopisa potom je pozvalo autore studije o ruskom cjepivu da odgovore na pitanja postavljena u otvorenom pismu 38 znanstvenika.

Glavni autor ruske studije, dr. Denis Logunov iz moskovskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, kazao je, pak, da nema namjeru odgovoriti na otvoreno pismo. Porekao je da je bilo pogrešaka u publikaciji te dodao da je u kontaktu s uredništvom časopisa Lancet i “spreman razjasniti sva pitanja”.

VODEĆI HRVATSKI IMUNOLOG TVRDI DA BI RUSKO CJEPIVO MOGLO BITI UČINKOVITO: ‘Ipak, u cijeloj priči je nešto čudno’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr