NADNARAVNO

RUSKI PUKOVNIK OTKRIO DUGO ČUVANU TAJNU: ‘Koristili smo parapsihologiju, ne postoji način da se išta sakrije’

Tekst je izazvao prilične kontroverze, a čak i oni koji ga odbacuju kao budalaštinu, priznaju da nije bez osnova

Tekst objavljen u službenom časopisu Ministarstva obrane Rusije “Armejskij sbornik”, izazvao je prilične reakcije. U njemu je umirovljeni pukovnik, Nikolaj Poroskov otkrio kako je ruska vojska još od 1980.-ih koristila parapsihologiju.

Trening prolaze i specijalci, važni direktori…

“Oni koji su upoznati s metakontaktom mogu sudjelovati u neverbalnom saslušavanju”, piše Poroskov. Drugim riječima, mogu čitati misli. “Oni zarobljenog vojnika vide kao na ’rendgenu’… Ne postoji način da se takvo saslušanje izbjegne ili da se bilo kakve činjenice sakriju”, ističe, a tvrdi da upravo zbog toga, parapsihološke tehnike treniraju i pripadnici Specnaza, diplomati, rukovoditelji industrijskih tvrtki i banaka, kako bi se mogli oduprijeti, prenosi Russia Beyond.

Objašnjava i kako je korist višestruka osim dvojbenih tehnika koje Poroskov pripisuje, poput toga da vojnici lakše nalaze neprijateljske zamke i skladišta, da hakiraju računalne programe, prisluškuju radio-vezu i druge komunikacije, parapsihološke vještine pomažu ljudima da uče strane jezike, da se odupru osjećaju boli te da danima žive bez hrane i sna.

Sve je počelo dupinima

Tvrdnje su prilično sumnjive, osobito ako se uzme u obzir kako je, prema tvrdnjama pukovnika Poroskova, čitav projekt počeo.

“Ruski stručnjaci su uspjeli uspostaviti telepatski kontakt s dupinima i prenositi im neverbalne naredbe koje su dupini ispunjavali. Ispostavilo se da se takve metode mogu primijeniti i za kontakte s ljudima”, piše Poroskov.

No koliko god tvrdnje umirovljenog pukovnika bile, najblaže rečeno, nategnute, nitko ne osporava kako je vojska itekako koristila parapsihologiju.

Medote osmislila Akademija

“Dosta se razvijala od 1960-ih do 1980-ih. Metode je osmislila sovjetska Akademija znanosti u pokušaju da otkrije čovjekove natprirodne sposobnosti… Danas se radi na tome da se aktiviraju znanja stečena u tom razdoblju”, piše Anatolij Matvijčuk, načelnik analitičkog odjela časopisa “Soldati Rossii”.

Čak i Jevgenij Aleksandrov, predsjednik Komisije za borbu protiv pseudonznanosti pri predsjedništvu Akademije znanosti, koji tvrdi kako je parapsihologija čista budalaština, priznaje “”Takvi radovi [koji opisuju vojnu parapsihologiju] zaista su postojali i bili predmet proučavanja… Rusija, kao i mnoge druge zemlje, [danas] tretira takva istraživanja kao pseudoznanstvena”.

Zloglasna jedinica br. 10003

Spomenuo je i zloglasnu jedinicu  br. 10003, koja je, uvjeren je, rasformirana. “To je način da se izvuku sredstva iz državnog proračuna. U Rusiji je ta priča završena početkom 2000-ih, kada je rasformirana vojna jedinica br. 10003 koja se, između ostalog, bavila takvim pseudoznanstvenim pojavama s ciljem da ih primijeni u vojne svrhe”, rekao je Aleksandrov.

Vojnu jedinicu br. 10003 osnovalo je Ministarstvo obrane Sovjetskog Saveza krajem 1980-ih. Ona je imala je moćnu financijsku i političku podršku vlasti.

“Naš cilj je bio da analiziramo programe psihološkog ratovanja SAD-a i zemalja NATO-a, da razvijemo vlastite metode energetsko-informacijskog utjecaja na neprijatelja, da zaštitimo naše vođe od parapsiholoških napada, itd.”, objasnio je bivši zapovjednik jedinice br. 10003, general Aleksej Savin. Da bi ovo postigli oni su proučavali različite slučajeve parapsiholoških tehnika i natprirodnih ljudskih sposobnosti širom svijeta.

Čekali izvanzemaljce u pustinji

Savin je ispričao kako je 1991. godine Mihail Gorbačov čak poslao sovjetske parapsihologe da uspostave kontakt s izvanzemaljcima. “Poznati parapsiholog Mark Miljhiker, napisao je Gorbačovu pismo s tvrdnjom da će se jednoga dana u lipnju svemirski brod spustiti u pustinju Kizilkum (između Kazahstana i Uzbekistana) kako bi nas kontaktirao”, sjeća se Savin. „Otišao sam u Kizilkum s našim dečkima… Čekali smo cijele noći oko vatre, ali se NLO nije pojavio“.

S druge strane, tvrdi on, parapsiholozi su ispunjavali mnoge zadatke, npr., pomogli su u pronalasku terorista u Čečenskom ratu (1994.-1996.), ucrtavali su minska polja na karte… “Pa ipak, nama nije dozvoljeno sve otkriti”, zaključuje Savin.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr