ODUZIMAJU IM I IMOVINU

RUSIJA ZABRANJUJE DJELOVANJE JEHOVINIH SVJEDOKA: ‘Oni su ekstremistička organizacija’

Nakon što je ruaski Vrhovni sud Jehovine svjedoke proglasio ekstremnom skupinom, ta je zemlja odlučila zabraniti njihovo djelovanje.

“Vrhovni sud je odlučio prihvatiti tvrdnje ruskog Ministarstva pravosuđa da su Jehovini svjedoci ekstremistička organizacija i da treba zabraniti njihovu aktivnost u Rusiji. Imovinu im treba oduzeti i dati držav i na raspolaganje”, izjavio je sudac Zuri Ivanenko. Suci su odredili zatvaranje njihovog sjedišta kao i 395 lokalnih organizacija.

Odvjetnica koja zastupa državu Svetlana Borisova izjavla je kako Jehovini svjedoci “predstavljaju prijetnju pravima građana, javnom redu i javnoj sigurnosti”.

Odvjetnici koji su, pak, zastupali Jehovine svjedoke najavili su žalbu na odluku te bitku red Europskim sudom za ljudska prava. “Učinit ćemo sve što možemo”, kazao je za Interfax odvjetnik Sergei Cherepanov.

Prema odluci iz Starasbourga iz 2010, zabrana ruskog suda donesena tada smatrana je nezakonitom, piše Independent.

Stotine ljudi pratile su sudsku raspravu koja je trajala šest dana, a iz središta sekte u Sjedinjenim Državama poručeno je kako rusko ministarstvo nema na ćemu temeljti svoj zahtjev.

Glasnogovornik David A Semonian je također kazao kako će zabranom Jehovinim svjedocima oduzeti njihova ljudska prava te je istaknuo kako će im prijetiti progoni kao kriminalcima.

Povratak na Net.hr