PROVOKATIVNE AKCIJE

RUSIJA UPOZORAVA NATO DA SE IGRA S VATROM: ‘Vaše akcije na granici su provokacije. Mogle bi imati opasne posljedice’

‘Te su akcije bile otvoreno provokativne. Incidenti su izbjegnuti samo zahvaljujući visokoj razini profesionalne uvježbanosti ruskih pilota i mornara’

Moskva je upozorila da jačanje zapadne vojne aktivnosti u blizini ruskih granica u konačnici može imati opasne posljedice. U ovoj godini uočeno je više NATO-ovih plovila i zrakoplova koji su se približavali teritoriju zemlje, javlja RT.

Govoreći za vladine novine Rossiyskaya Gazeta, zamjenik ruskog ministra obrane Alexander Fomin podsjetio je na nedavne bliske susrete optuživši SAD i njihove saveznike da koriste “agresivnu retoriku”.

“U 2020. godini aktivnost zračnih i pomorskih snaga NATO-a znatno se povećala i sve više se pojavljuju situacije koje mogu dovesti do ozbiljnih incidenata. Te su akcije bile otvoreno provokativne. Incidenti su izbjegnuti samo zahvaljujući visokoj razini profesionalne uvježbanosti ruskih pilota i mornara”, rekao je Fomin.

KREMLJ I SLUŽBENO DEMANTIRAO DA JE RUSIJA UMIJEŠANA U KIBERNETIČKE NAPADE NA VLADU SAD-A: ‘Ovo je nastavak slijepe rusofobije’

Letovi u neposrednoj blizini granice

Fomin je posebno napomenuo da je NATO održao pomorsku vježbu istog dana kada je bila proslava Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu te da je zabilježeno više letova američkih aviona “u neposrednoj blizini ruske granice”. Samo u kolovozu i rujnu zabilježeno je više od 15 letova američkih strateških bombardera.

Zamjenik ministra podsjetio je i na dva nedavna incidenta, u kojima su britanski i američki razarači ušli u ono što Rusija smatra teritorijalnim vodama. Prošlog mjeseca, nakon upada USS-a Johna McCaina, kada je ruska mornarica zaprijetila da će brod napasti iz svojih voda u blizini Vladivostoka, SAD je pomorske teritorijalne zahtjeve Moskve nazvao “prekomjernima”.

“Spremni smo za profesionalni i konstruktivni dijalog pod uvjetom poštivanja načela uzajamnog poštovanja i međusobnih interesa”, zaključio je Fomin.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr