GRADE VOJNU BAZU?

RUSIJA SE SPREMA ZA RAT U SIRIJI: Brojni svjedoci uživaju u prizoru

Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, jednoglasno je sa 162 glasa u srijedu odobrio zahtjev predsjednika Vladimira Putina da u Siriji razmjesti vojne snage, izjavio je predstojnik predsjednikova ureda Sergej Ivanov. Ova je odluka odnosi samo na ratno zrakoplovstvo, a ne na kopnene snage, prenosi RIA.

Iako Kremlj u svom zahtjevu nije naveo na koju bi se zemlju ta odluka odnosila, Ivanov je nakon glasovanja rekao: “Radi se o Siriji“. Ivanov je također rekao da je Sirija zatražila od Rusije vojnu pomoć.

Brodovi odlaze prema Sredozemlju

Rusija trenutno pojačava svoju vojnu nazočnost u Siriji a Moskva čvrsto stoji iza režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Kroz Bospor u Istambulu prolaze konvoji ruskih vojnih i transportnih brodova. Kreću se prema Sredozemlju. Svjedoci govore da se promet ruskih vojnih brodova pojačava od kolovoza. Agencije javljaju da Rusija gradi novu vojnu bazu na mediteranu, na sirijskoj obali. Prema pričanju svjedoka, na palubama brodova, između ostalog, nalaze se inženjerski kamioni s oznakama proruskih snaga u Ukrajini.

Odlične fotografije

Parada brodova zabavlja brojne svjedoke u Turskoj koji se natječu tko će imati dojmljiviju fotografiju.

“Uživam u rijetkom prizoru. Cijeli prošli tjedan brodovi su prolazili kroz Bospor. Ponekad bi dva ili tri broda prošla ispod mosta u isto vrijeme. Primjerice u subotu jedan se vraćao u Sevastopolj, a jedan se kretao prema Sredozemlju”, prepričao je novinarima euronewsa fotograf Yörük Işık.

Posljednji put kada je parlament odobrio Putinu slanje trupa u inozemstvo bilo je prošle godine prilikom aneksije ukrajinskog Krima.

“Razmještaj u skladu s međunarodnim normama”

Kremlj je senatorima u Vijeću Federacije uputio zahtjev za “raspoređivanje vojnog kontigenta Ruske Federacije” izvan zemlje na temelju “opće priznatih načela i normi međunarodnog zakona”, izvijestio je AFP.

Povratak na Net.hr