ŠTO SMJERA PUTIN?

RUSIJA RAZMJESTILA NUKLEARNE PROJEKTILE U SRCU EUROPE! Njemački šef diplomacije: ‘Ovo je opasnije od Hladnog rata’

Amerikanci optužuju Rusiju za organizirane hakerske napade, Rusi razmještaju balističke rakete u svojoj enklavi Kalinjingrad. Njemački ministar vanjskih poslova situaciju je opisao “opasnijom od Hladnog rata”, a diplomati pričaju u i “znatnoj opasnosti od vojnog sukoba”. A Rusija najavljuje i povratak u vojne baze u Kubi i Vijetnamu…

Rusija razmješta nuklearne rakete u Kalinjingradu, ruskoj enklavi između Poljske i Litve, izjavio je američki obavještajni dužnosnik, potvrdivši tako pisanje estonskih medija. Ruski razlozi za razmještanje raketa Iskander-M čiji je domet 500 km u Kalinjingradu “može biti bezazlen”, rekao je dužnosnik, koji nije želio biti imenovan.

“Oni su se prebacili sličan raketni sustav ua Kaliningrad i 2014. godine za vojne vježbe, što bi također moga biti politički potez. Riječ je o pokazivanju snage kako bi se izrazilo nezadovoljstvo NATO-om”, rekao je dužnosnik, a prenosi Reuters.

Ta ruska enklava između Poljske i Estonije jedna je od najmilitariziranih područja Ruske Federacije, a gustoća vojnih instalacija daleko je najveća u Europi. Opremljeni su raketnim sustavima, ali do sada je najmoćniji bio OTR-21 Točka, sustav kratkog dometa koji ne može ponijeti nuklearnu glavu.

Mobilni, neuhvatljivi raketni sustav

Raketni sustavi  Iskander-M imaju domet od 500 kilometara, a kako prenosi Guardian, dopremaju se brodovima iz Sankt Peterburga. Već ranije se tvrdilo kako će Rusija dopremiti te mobilne sustave u enklavu unutar granica NATO-pakta, no ne prije 2018.

Da tenzije ratu pokazuje i to što je SAD prvi puta otvoreno, službeno i bez uvijanja prozvala Rusiju za hakerske napade, a ponovo se zaoštravaju sukobi Rusije i SAD-a u Siriji.

Također, zamjenik ruskog ministra Nikolaj Pankov najavio je kako Rusija razmatra da ponovo razmjesti vojsku u baze u Kubi i Vijetnamu, prenosi BBC.  Predložio je parlamentu da razmotri “problem dvaju baza” koje je Ruska vojska napustila 2000. godine.

AMERIKA PRVI PUT SLUŽBENO OPTUŽILA RUSIJU: ‘Neprestano izvode hakerske napade na SAD!’

‘Znatna opasnost od vojnog sukoba’

Iako mnogi ovakvu situaciju uspoređuju s Hladnim ratom, šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier dnevniku Bild, upozarava kako je još opasnija.

“Iluzija je pomisliti da se radi o nekadašnjem hladnom ratu. Sadašnje vrijeme je drukčije, opasnije”, kazao je njemački ministar vanjskih poslova za njemački Bild.

“Znatna je opasnost od vojnog sukoba”, dodao je nekadašnji njemački diplomat Wolfgang Ischinger, posredovatelj OESS-a za Ukrajinu, citiran u istom članku.

“Opasnost nije bila toliko velika već desetljećima a povjerenje između Zapada i Istoka tako slabo.”

SAD koji je prekinuo početkom tjedna pregovore s Rusijom o prekidu vatre u Siriji, optužio je u petak Moskvu i Damask za “ratne zločine” u Alepu.

Odnosi između dvije velike sile pogoršavaju se od neuspjeha primirja koje su osmislile u rujnu a koje je trajalo tek tjedan dana.

Povratak na Net.hr