UTRKA ZA GLAVNOG TAJNIKA

RUSIJA NA ČELU UN-A ŽELI VIDJETI ŽENU: Poduprijet će Bugarku Kristalinu Georgijevu

Rusija je u ponedjeljak poručila da bi voljela da na dužnost glavnog tajnika Ujedinjenih naroda dođe žena i da će poduprijeti kandidatkinju iz Istočne Europe, a to je obznanila nekoliko dana pošto je u utrku ušla Bugarka Kristalina Georgijeva.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin, čija je zemlja ovog mjeseca predsjedateljica Vijeća sigurnosti, najavio je i da će se uskoro održati formalno glasovanje radi imenovanja nasljednika Ban Ki-moona.

“Doista mislimo da je sada red na Istočnoj Europi da dade idućeg glavnog tajnika”, rekao je Čurkin na tiskovnoj konferenciji. “Jako bismo voljeli da to bude žena”.

Prošlog tjedna je Bugarska promijenila kandidata predloživši europsku povjerenicu za proračun i bivšu dopredsjednicu Svjetske banke Kristalinu Georgijevu (63) umjesto Irine Bokove, direktorice UNESCO-a koja ipak ostaje u utrci.

Georgijeva je u ponedjeljak dva sata odgovarala na mnoštvo pitanja članova UN-ova Vijeća sigurnosti.

ODRŽANO SUČELJAVANJE KANDIDATA ZA GLAVNOG TAJNIKA UN-A: Pusić dobila veliki pljesak za jednu izjavu

Georgijeva želi da se čuje glas dobrote

“Naš problem u današnjem svijetu je što je dobrota skrivena. Mržnja je veoma bučna. Može ju se posvuda čuti”, rekla je Georgijeva. “Budem li izabrana za glavnu tajnicu, radit ću na tome da se jače čuje glas dobrote”.

Trenutačno u izboru za nasljednika Ban Ki-moona vodi bivši portugalski premijer Antonio Guterres. Za tu uglednu dužnost natječe se deset kanidata.

Georgijeva je ocijenila da rat u Siriji, koji ulazi u šestu godinu, pokazuje važnost rada na sprječavanju sukoba. “Nismo uspjeli prepoznati znake koji su nagovještavali koliko će to biti strašno”.

Glede izbjegličke krize ocijenila je da prihvat izbjeglica “nije samo moralna obveza, nego i naš zajednički interes”.

VESNA PUSIĆ U SJEDIŠTU UN-A: ‘Glavni tajnik mora biti vođa, a ne službenik’

Kritizirala UN

Oštrim riječima se osvrnula na epidemiju kolere na Haitiju, izrazivši žaljenje što je UN “kasno” priznao problem za koji su odgovorne plave kacige i koji je prouzročio “nepotrebne smrti i patnju”.

No pohvalila je Banova nastojanja u borbi s epidemijom podsjetivši da će UN isplatiti žrtvama više milijuna dolara.

Utrka za glavnu dužnost u UN-u ulazi u srijedu u novu fazu. Pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti poručit će kandidatima obojenim glasačkim listićem prijeti li im veto Vijeća sigurnosti.

Povratak na Net.hr