OVO JE ZABRINJAVAJUĆE

RUSIJA IPAK PLANIRA NAPAD NA UKRAJINU? Uz granicu spremno više od 100.000 vojnika! Procurili mogući scenariji, ali i krajnji cilj – voda

‘To predstavlja još jednu ničim izazvanu eskalaciju u tekućoj kampanji Moskve za podrivanje i destabilizaciju Ukrajine’, rekao je glasnogovornik State Departmenta

Više od 100.000 ruskih vojnika nagomilalo se uz ukrajinsku granicu i u anektiranom Krimu, objavio je ured šefa europske diplomacije Josepa Borrella nakon sastanka europskih ministara vanjskih poslova i ukrajinskog kolege. Borrell je na konferenciji za novinare u ponedjeljak govorio o više od 150.000 vojnika odbijajući otkriti izvor za tu brojku.

Njegov je ured nakon toga objavio ispravak ne dajući dodatna objašnjenja o novom manjem broju od više od 100.000 vojnika. Američki dužnosnik, koji je za Reuters govorio pod uvjetom da mu se ne otkrije identitet, kazao je da Rusija gomila desetke tisuća vojnika no nije mu bilo poznato da postoje podaci koji govore o više od 150.000 ruskih vojnika.

NAZIRE SE OPASNOST; Zračni prijevoznici pozvani na krajnji oprez iznad ukrajinsko-ruske granice: ‘Moguća su rušenja…’

Zabrinjavajući razvoj događaja

Washington je osudio “ničim izazvanu eskalaciju” ruskih planova za blokiranje Crnog mora, što bi moglo spriječiti pristup ukrajinskim lukama. Ruski državni mediji izvijestili su da Moskva dijelove Crnog mora namjerava zatvoriti stranim vojnim i službenim brodovima na šest mjeseci, piše Daily Mail.

Time bi se mogao spriječiti pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru, koje je preko tjesnaca Kerč povezano s Crnim morem, na istočnom vrhu poluotoka Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

“To predstavlja još jednu ničim izazvanu eskalaciju u tekućoj kampanji Moskve za podrivanje i destabilizaciju Ukrajine”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Ovaj razvoj događaja posebno je zabrinjavajući usred vjerodostojnih izvještaja o gomilanju ruskih trupa na okupiranom Krimu i oko ukrajinskih granica, sada na razinama koje nisu viđene od ruske invazije 2014. godine”, dodao je.

Pomorska blokada dolazi nakon što je je Vladimir Putin rasporedio više od 100.000 vojnika duž ukrajinske granice i na Krimu, gdje je u ponedjeljak satelitskim snimkama otkriven novi vojni kamp. Vojni izvori u Kijevu sinoć su otkrili da se sada plaše ruskog napada na objekte koji opskrbljuju pitkom vodom ljude koji žive na jugu.

PRIJETI LI ESKALACIJA SUKOBA? Usred napetosti s Ukrajinom, Rusija poslala ratne brodove u Crno More: ‘To je izuzetno zabrinjavajuće…’

Mogući ruski scenarij

Četiri ruska broda klase Ropucha okupila su se u Crnom moru te su se pridružili 15 drugih ratnih brodova, pripremajući se za napad, izvijestio je The Mirror. “Ukrajinska vojska ove brodove shvaća vrlo ozbiljno”, rekao je za list ukrajinski časnik.

“Procjenjujemo da bi jedan od ruskih scenarija mogao biti amfibijski i zračni napad s okupiranog Krima kako bi se zauzeli vodoopskrbni objekti na jugu Ukrajine da bi Krim osigurao vodu”, dodao je. Izvori tvrde da je “najvjerojatniji” plan napada pomorski i kopneni napad na južnu Ukrajinu s Krima.

Loše vrijeme možda je odgodilo svaki potencijalni kopneni napad za nekoliko tjedana.

Nakon ruske invazije, Ukrajina je prekinula veći dio vodoopskrbe Krima, stvarajući tako užasan nedostatak vode. U ponedjeljak je šef europske vanjske politike Josep Borrell potvrdio da postoji više od 100.000 vojnika duž ukrajinske granice i na Krimu nakon razgovora u kojima je sudjelovalo ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

“To je najveće rusko vojno raspoređivanje na ukrajinskim granicama ikad. Očigledan je rizik daljnje eskalacije.” Borrell je otkrio nove satelitske snimke koje su otkrile novo raspoređivanje trupa pored jezera Kachyk na južnoj obali Krima.

UKRAJINA I BALTIČKE ZEMLJE PROZIVAJU RUSIJU: ‘Osuđujemo djela i izjave koje podižu napetost’

Prvi put snimke kampa

Slike snimljene satelitima PlanetLabs 13. travnja prikazuju najmanje 1000 vozila na lokaciji, koja su poredana u ograđenim područjima nasuprot šatorima. Samo djelić te vojne sile bio je vidljiv na drugoj fotografiji snimljenoj mjesec dana ranije, 15. ožujka.

Sekundarni podtabor također je vidljiv oko 1,6 kilometara zapadno od glavnog kampa, na obali jezera Kachyk. Taj se kamp prije svega sastoji od vozila i nekoliko šatora. Iako je Ukrajina prethodno upozorila da je na Krimu stacionirano čak 40.000 novih ruskih vojnika, uz još 40.000 na kopnu, to je prvi put da je snimljen kamp u kojem se nalaze te snage.

KREMLJ POSLAO AMERICI OŠTRO UPOZORENJE: ‘Rusija će recipročno odgovoriti na moguće nove sankcije’

Izvode vojne vježbe?

Vojska Moskve tvrdi da izvodi vježbe duž svoje granice kao odgovor na poteze zapadnog vojnog saveza NATO koji “prijeti Rusiji”. Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je prošlog tjedna da su “dvije vojske i tri zrakoplovne jedinice uspješno raspoređene” na zapadnu granicu Rusije i da će vježbe biti gotove “u roku od dva tjedna”.

Ukrajina potiče Zapad na praktičniju potporu dok pokušava odvratiti svaku daljnju agresiju od strane Moskve. Kijevski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba pritisnuo je u ponedjeljak EU da pripremi novi set sankcija protiv Rusije. Ali Borrell je rekao da trenutno nisu predložene niti se razmatraju daljnje sankcije.

NEŠTO SE ‘KUHA’ U UKRAJINI: Njemačka i SAD pozivaju Rusiju da povuče svoje oružane snage s granice

Izuzetno skupa vježba

Vojni analitičar Bruce Jones rekao je za The Mirror da je “izuzetno rijetko” da se amfibijski jurišni brodovi poput Ropuchasa, koji mogu iskrcati tenkove i tisuće vojnika, pridružuju drugim vojnim letjelicama.

“Bez presedana je okupljanje tako velikog broja desantnih brodova iz toliko različitih ruskih flota. Brodovi poput ovih raspoređeni su tijekom invazije na Gruziju 2008. godine i korišteni su za iskrcavanje specijalnih snaga i komandosa. To se dogodilo na gruzijskim plažama i dogodilo se vrlo brzo”, rekao je Jones.

Ako nije namijenjeno ofenzivi, istaknuo je, okupljanje takvih brodova bila bi “izuzetno skupa” vježba.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr