Play ponuda

'ODNOSI SU U ŽALOSNOM STANJU' / Rusija će pokušati izvaditi iz mora ostatke američkog drona: 'Ovo je posljednja potvrda da oni izravno sudjeluju u u ratu'

Foto: Profimedia

Američka vojska je u utorak objavila da je ruski borbeni zrakoplov udario u propeler špijunskog drona koji se potom srušio u Crno more. Rusija to niječe i tvrdi da je letjelica pala zbog 'oštrog manevriranja'

15.3.2023.
16:25
Profimedia
Play ponuda

Rusija će pokušati izvaditi ostatke američkog vojnog drona koji je pao u Crno more, rekao je tajnik ruskog vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Petrušev, a glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je izjavio da ga se možda nikada neće naći.

Patrušev je za TV kanal Rosija-1 rekao: "Ne znam hoćemo li to moći izvući ili ne, ali, da, to mora biti učinjeno. I svakako ćemo raditi na tome. Nadam se, naravno, uspješno."

"Drugo, što se tiče drona - Amerikanci stalno govore da ne sudjeluju u vojnim operacijama. Ovo je posljednja potvrda da oni izravno sudjeluju u tim aktivnostima - u ratu", rekao je.

Koji je razlog pada?

Američka vojska je u utorak objavila da je ruski borbeni zrakoplov udario u propeler špijunskog drona koji se potom srušio u Crno more. Rusija to niječe i tvrdi da je letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

Kirby kaže da ostaci drona nisu pronađeni. "I nisam siguran da će ikada biti, jer je pao u jako duboko more. Još analiziramo postoji li način da ga izvadimo. Možda ne postoji", izjavio je Kirby CNN-u.

Ako ga izvade Rusi, američke vlasti su poduzele mjere da ne mogu izvući korisne informacije, dodao je. "To je naše vlasništvo".

Play ponuda

Loši odnosi

Kremlj je ranije u srijedu priopćio da su nakon tog incidenta odnosi sa Sjedinjenim Državama u "žalosnom stanju" i na najnižoj točki.

State Department je u utorak pozvao ruskog veleposlanika Anatolija Antonova kako bi izrazio zabrinutost SAD-a zbog incidenta, prvog te vrste od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana.