UŽASI RATA U SIRIJI

RUSI TEŠKO OPTUŽILI AMERIKANCE: ‘Zbrisali su grad s lica zemlje, razoren je poput Dresdena ’45., a sada skrivaju dokaze o tome’

Rusija je optužila koaliciju predvođenu SAD-om za bombardiranje sirijskog grada Rake i ‘brisanje tog grada s lica zemlje’ tijekom borbe protiv takozvane Islamske države.

Sirijske demokratske snage zauzele su Raku, glavni grad tzv. Islamske države, prošlog tjedna, a danas su priopćili i da su preuzeli najveće naftno polje u Siriji, piše BBC.

 Obje strane optužene za ratne zločine

Na fotografijama se vidi da je većina Rake u ruševinama, a Moskva je sve usporedila s uništenjem njemačkog Dresdena od strane Saveznika tijekom Drugog svjetskog rata.

Koalicija predvođena SAD-om priopćila je da su pokušali minimalizirati civilne žrtve.

I Rusija je optužena za ratne zločine tijekom prošlogodišnjeg bombardiranja Alepa.

UN-ovi istražitelji ratnih zločina prošlog su tjedna priopćili da je u Raki izgubljen velik broj civilnih žrtava. Sirijski aktivisti kažu da je poginulo između 1130 i 1873 civila, a to je rezultat intenzivnih zračnih napada predvođenih SAD-om, koji su pomagali savezu kurdskih i arapskih vojski.

‘Raka je naslijedila sudbinu Dresdena iz Drugog svjetskog rata’

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruševine u Raki podsjetile na uništenje Dresdena.

‘Raka je naslijedila sudbinu Dresdena 1945., grad je zbrisan s lica zemlje nakon udara angloameričkih bombardera’, rekao je glasnogovornik Ministarstva, Igor Konašenkov.

Dodao je i kako se čini da Zapad sada žuri sa slanjem financijske pomoći u Raku, a to je način prikrivanja dokaza svojih zločina.

Koalicija predvođena SAD-om rekla je kako su se pridržavali strogih procesa i procedura kojima je cilj minimaliziranje civilnih žrtava.

Sirijske demokratske snage proglasile su prošlog tjedna pobjedu u Raki nakon četiri mjeseca borbe da preuzmu taj grad iz ruku Islamske države, koja tamo vlada već tri godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr