VRTI SE VELIKI NOVAC

RUSI OPTUŽUJU: Turska je u naftnom biznisu s ISIS-om, spominje se i Erdoganov sin

Moskva je optužila Tursku da pomaže tzv. Islamskoj državi u ilegalnoj trgovini naftom od koje financira svoje terorističko djelovanje. Ruski analitičari tvrde da su zračni udari ruskog zrakoplovstva u Siriji narušili profitabilne poslove turskih podrednika među kojima su, navodno, i neki visoki dužnosnici iz Ankare.

Na društvenim mrežama nekih turskih korisnika osvanule su fotografije Nedžmedina Bilala, sina turskog predsjednika Recepa Erdogana, prilikom večere u nekom istanbulskom restoranu s jednim od navodnih vođa ISIS-a, za kojeg se tvrdi da je sudjelovao u pokoljima u Homsu i Rojavi, tzv. sirijskom Kurdistanu.

Erdoganov sin u biznisu s ISIS-om?

Russia Today, portal blizak vlastima u Kremlju, piše kako se nagađa da je Erdoganov sn izravno uključen u posao s Islamskom državom na crnom tržištu nafte.

Podsjećaju i na jučerašnju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je tursko zrakoplovstvo srušilo ruski bombarder Su-24, kada je rekao da IS “zarađuje golemi novac, stotine milijuna, navodno čak i milijarde dolara od prodaje nafte”.

RUSKI PREMIJER UPOZORIO: Zločinački postupci Turske imat će tri posljedice

Milijun dolara dnevno od prodaje nafte

U listopadu prošle godine, američki podtajnik u Ministarstvu financija zadužen za terorizam David Cohen izjavio je da IS dnevno zaradi milijun dolara od prodaje nafte.

“Prema našim informacijama, ISIS je prodavao naftu po znatno nižim cijenama preko posrednika, uključujući i neke iz Turske, koji su zatim prevozili naftu i prodavali je”, kazao je Cohen.

Politički analitičar Igor Juškov iz ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost, smatra da je ruska vojna operacija u Siriji znatno otežala te dosadašnje poslove.

KRITIKE TURSKOJ I ZAPADU: Ne rušiš zrakoplov neprijatelja svoga neprijatelja

Ruski napadi pomrsili im račune

“Danas se konvoji cisterni koje prevoze naftu moraju raspršiti i njihova je nosivost postala manja. Prije (ruske) operacije kupci bi sami dolazili na naftna polja, a sada su morali oformiti klaster”, kazao je Juškov za portal Gazeta.ru. Dodao je da će se vađenje nafte smanjiti jer ISIS-u nedostaje kvalificiranih stručnjaka.

Član stručnog vijeća ruskog Saveza za naftu i plin, Eldar Kasajev, kaže kako Islamska država prodaje naftu po cijeni od 15 do 25 dolara po barelu, što je mnogo jeftinije od sirove nafte tipa ‘Brent’ kojom se trguje po cijeni od 45 do 50 dolara po barelu.

“Dok je preprodavala naftu, Ankara je imala mogućnost ostvariti dodatne prihode i nastaviti bombardirati Kurde”, kazao je Kasajev.

PENTAGON: Turska mora činiti više u borbi s Islamskom državom

Povratak na Net.hr