O MIG-29 ne znaju ništa

RUSI OPET PROVOCIRAJU? “Da je Turska odgovorila došlo bi do obaranja aviona”

Ruski borbeni avion opet je ušao u zračni prostor NATO-a nedjelju.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ponedjeljak navečer da je jedan ruski borbeni avion u nedjelju ponovo povrijedio zračni prostor Turske, javlja Reuters. Učinili su isto kao i u subotu kada su dva turska lovca F-16 presreli ‘zalutali’ ruski borbeni avion. Kada je informacija o prvom ulasku u turski zračni prostor objavljenja, NATO se oglasio i “oštro osudio”  postupak:

“Ističemo opasnost takvog neodgovornog ponašanja. Pozvamo rusku federaciju da odmah zastavi djelovanje”, rečeno je u NATO-u. Državni tajnik SAD-a John Kerry nazvao je ovaj postupak provokacijom, javlja Reuters.

“Da je Turska odgovorila došlo bi do obaranja aviona a to je upravo ono što želimo izbjeći”, kazao je Kerry.

Opasnost od sudara u zraku

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je njihov SU-30 u subotu, pri povratku u bazu, ušao u turski zračni prostor uz granicu sa Sirijom “na nekoliko sekundi”. Objavili su da se to više neće ponoviti te da su istu poruku poslali  turskoj ambasadi u Moskvi.

Moskovsko bombardiranje terorističkih položaja u Siriji, započeto prije tjedan dana a najavljeno Zapadu  sat vremena ranije, dovodi do opasnosti od mogućih sudara i “bliskih susreta” u zraku.

Ne znaju ništa o neidentificiranom MIG-29

Savezničko i rusko zrakoplovstvo provode zračne napade u istoj zemlji, prvi put nakon Drugog svjetskog rata. Rusi udaraju u područje gdje se nalaze pobunjenici protiv Asadovog režima u Siriji. Te je pobunjenike trenirao i naoružao SAD.

Ruski avioni tijekom jučerašnjeg dana imali su 15 borbenih letova nad Sirijom u kojima je napadnuto 10 meta Islamske države u različitim regijama, javilo je rusko ministarstvo obrane.

Što se tiče neidentificiranog MIG-29 koji je ometao turske lovce u nedjelju, o o čemu smo ranije pisali, rusko ministarstvo obrane tvrdi da o tome ne zna ništa: “Takvog zrakoplova nemamo u Hmeymim bazi”. Riječ je o bazi odakle ruske zračne snage polijeću za Siriju, lociranoj  30-kilometara od granice sa Turskom.

Turska vojska objavila je da je sirijski raketni sustav “interferirao” s osam turskih lovaca F16 koji su letjeli duž sirijsko-turske granice.

NATO: Rusi gomilaju snage u Siriji

“Rusija gomila svoje vojnike u Siriji, ne samo zračne već i kopnene snage. Također, posljednjih tjedana primijetili smo i povećan broj ruskih brodova blizu Sirije i u istočnom dijelu Mediterana”, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Ruski predsjednik Vladimir Putin naime kazao je ranije da aktiviranje ruskih kopnenih snaga u akcijama u Siriji “ne dolazi u obzir”.

Rusija je u utorak nastavila zračne udare u Siriji ali ruske kopnene snage ne sudjeluju u operacijama u Siriji niti neće, rekao je u utorak admiral Vladimir Komojedov, predsjednik odbora za obranu donjeg doma Dume, prenosi agencija RIA.

Komojedov, koji je u ponedjeljak rekao kako je vjerojatno da bi ruski dobrovoljci mogli odlaziti u Siriju i boriti se ondje, također je rekao da Rusija blokira svaki pokušaj svojih državljana da se bore na bilo kojoj strani u sirijskom sukobu.

Rusija spremna za razgovore sa Zapadom 

Rusija je u utorak objavila da je pripravna razgovarati s Turskom kako bi se izbjegli nesporazumi oko Sirije te je spremna i na američki prijedlog da se koordiniraju letovi iznad Sirije.

Zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov kazao je da bi Moskva pozdravila dolazak delegacije turskog ministarstva obrane kako bi se razmotrila mogućnost izbjegavanja nesporazuma u Siriji u kojoj Rusija i američko-bliskoistočna koalicija izvode zračne udare neovisno jedni o drugima.

Ruska je vojska u načelu suglasna s prijedlogom SAD-a o koordiniranju vojnih letova u Siriji, prenijela je ruska novniska agencija TASS riječi zamjenika ruskog ministra obrane Antonova.

 

Povratak na Net.hr