PUTIN NIŠTA NIJE NAREDIO

‘IZMIŠLJOTINA BRITANSKIH TABLOIDA!’: Rusija negira pripreme za Treći svjetski rat

Neslužbena objava na jednom regionalno ruskom portalu bila je dovoljna britanskim tabloidima da najave III. svjetski rat. Daily Star i Daily Mail svoje su objave ilustrirali Putinovim prijetećim likom te fotografijama nuklearnih eksplozija i ruskih tenkova.

PRIJETEĆE PORUKE: Ruskim dužnosnicima naređeno da smjesta vrate svoju djecu sa školovanja na zapadu

A sve je počelo navodim pozivom Vladimira Putina da se sva djeca koja se školuju u zapadnim zemljama hitno vrate u Rusiju. Ovu izjavu su engleski tabloidi objavili na naslovnicama i zapravo najavili Treći svjetski rat. Naravno, nakon toga su svi ostali počeli prenositi tu ‘naredbu’ ruskog predsjednika.

Daily Star je čak citirao ruskog političkog analitičara Stanislava Belkovskog koji je rekao da je navodna evakuacija članova obitelji dio pripreme Rusije se za veliki rat sa Zapadom. Daily Mail objavio je priču jednako apokaliptičnih riječima, spomenuvši rusku suspenziju sporazuma sa SAD-om o tome kako se riješiti radioaktivnog materijala.

Cijela priča je otišla tako daleko da je navodnu Putinovu izjavu morao demantirati Russia Today, internetski portal koji financira Kremlj, dakle portal koji je na neki način Putinovo glasilo.

“Daily Mail i Daily Star su najavili Treći svjetski rat na temelju nepouzdanih informacija ruskog regionalnog portala znak.com iz Jekaterinburga. Citirali su pet anonimnih političara koji su navodno rekli da im je iz Kremlja preporučeno da vrate kući svoje obitelji sa Zapada”, piše Russia Today, uz objašnjenje da Putin samo ne želi da političari upisuju svoju djecu na skupe strane fakultete, već na one ruske.

Međutim, čini se da je i ta ublažena verzija priče neistinita. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peškov rekao je da sve to skupa čista izmišljotina.

“Dužnosnicima Kremlja se preporučuje da obitelji vrate u Rusiju? Prvi put čujem za to”, rekao je Peškov.

Povratak na Net.hr