Agent GRU-a

RUSI IPAK SUDJELOVALI U POKUŠAJU ATENTATA NA ĐUKANOVIĆA? Organizator napada stigao na sjednicu ruskog VS-a

Jedan od organizatora kriminalne skupine koja je planirala teroristički napad u Crnoj Gori 16. listopada i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, ruski vojni časnik Eduard Šišmakov, pripadnik Glavne obavještajne uprave (GRU), prisustvovao je sjednicama Vijeća sigurnosti Rusije, javili su u petak podgorički mediji pozivajući se na nacrt izvješća britanske istraživačke mreže Bellingcat i ruskog magazina Insider.

Istraživanje, čiji je autor stručnjak za odnose Rusije i jugoistočne Europe, Hristo Grozev, pokazuje i da je drugi osumnjičeni za pokušaj puča, Rus Vladimir Popov, bio zadužen za isporuku šifriranih telefona, koji su, navodno, kupljeni u Bugarskoj, piše podgorički dnevnik Pobjeda, koja je, kako navodi, ‘imala uvid’ u taj dokument.

OBJAVLJENI DETALJI DRAMATIČNOG SASTANKA U BRUXELLESU: ‘Balkan je postao šahovska ploča za velesile, Putinov cilj je jasan…’

Uloga Moskve sve sigurnija

Bez obzira što su visoki ruski dužnosnici u više navrata demantirali navode o umiješanosti u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, 16. listopada prošle godine, prisustvo Šišmakova sjednicama Vijeća sigurnosti Rusije sve uvjerljivije pokazuje ulogu Moskve u tim događajima, ističe se.

Uz to, stoji i činjenica da se na čelu tog tijela nalazi Nikola Patrušev, prvi čovjek ruske obavještajne službe, koji je prošle godine došao u Beograd samo deset dana nakon pokušaja puča u Crnoj Gori.

Istraživivači podsjećaju da je Šišmakov bio pomorski vojni ataše u ruskom veleposlanstvu u Varšavi te dodaju da „nema sumnje da je od protjerivanja iz Poljske u listopadu 2014. Šišmakov bio u aktivnoj službi GRU“.

Povratak na Net.hr