BEZ PUCNJAVE

RUSI IMAJU NOVO MOĆNO ORUŽJE: Još neviđeni radio-elektronički sustav koji sve neutralizira

Rusija je razvila i uspješno testirala radio-elektronički borbeni sustav kakvog nema nigdje u svijetu.

“Pravi prototipovi takvog oružja već su napravljeni i potvrdili su svoju učinkovitost”, kazao je predstavnik kompanije OPK zadužen za proizvodnju ovog oružja, prenosi Russia Today.

Bez premca u svijetu

Oružje je predstavljeno tijekom izložbe hi-tech vojne opreme i oružja u Armeniji. Riječ je o oružju koje se može svrstati u grupu tzv. oružja koja se temelje na novim fizikalnim načelima, a primjeri takve tehnologije su lasersko i hipersonično oružje.

Predstavnik kompanije OPK kaže, pak, da najnoviji ruski sustav nema premca u svijetu.

“Ovo je potpuno nova vrsta oružja. Sličnog oružja nema ni kod nas ni u svijetu”, rekao je.

Ovo čudo tehnike u stanju je onesposobiti različite vrste ciljeva bez ubičajenog korištenja streljiva ili granata. Umjesto toga, ovo oružje koristi ‘usmjerenu energiju’.

“Ono djeluje bez izravnog fizičkog dodira na opremu u vojnim vozilima, zrakoplovima ili bespilotnim letjelicama i neutralizira precizno navođena oružja”, kazao je predstavnik proizvođača.

ŠTO JE TO S RUSIMA I LETEĆIM SJEKIRAMA: Najnovije rusko ‘hi-tech’ oružje

Rusi pretekli Amerikance

Ovo oružje prvi puta je predstavljeno ruskim vojnim dužnosnicima u rujnu, na prezentaciji zatvorenoj za javnost.

U veljači je tada još glavni zapovjednik NATO-snaga u Europi, a danas umirovljeni američki general Philip Breedlove upozorio na rastuću moć Rusije u elektronskom ratovanju. Iako rade na brojnim projektima razvoja nekonvencionalnih oružja, uključujući radio-elektroničko te infracrveno i lasersko, Breedlove smatra da SAD na tom polju zaostaje za Rusijom.

“Imamo potrebu za razvojem te vrste oružja, ali još nemamo dovoljne kapacitete”, kazao je.

Rusija je i u travnju ove godine predstavila sustav Kret, koji se temelji na radio-elektronskoj tehnologiji, dizajniran tako da, primjerice, ometa navigacijske sustave u zrakoplovima čineći ih neupotrebljivima.

RUSI TVRDE: Imamo oružje koje će onesposobiti strane satelite i dalekometna oružja

Povratak na Net.hr