NOVE NESUGLASICE

RUSE IZNENADILE AMERIČKE OPTUŽBE O OPASNOM INCIDENTU: ‘Pa što se čudite, došli ste tako blizu naše granice…’

Rusko ministarstvo obrane odbacilo je tvrdnje o opasnom incidentu približavanja nekoliko ruskih vojnih zrakoplova razaraču američke ratne mornarice u Crnom moru, zbog kojeg je Pentagon optužio Moskvu za ‘nesiguran i neprofesionalan’ potez, javlja RT.

Kapetan Danny Hernandez, glasnogovornik američko-europskog zapovjedništva, u utorak je kazao kako su se u tri odvojena slučaja ruski vojni zrakoplovi približili američkom razaraču USS Porteru koji se nalazi u Crnom moru. Kako tvrdi, do incidenta je došlo 10. veljače.

Tri odvojena incidenta

Jedan od incidenata, prema tvrdnjama američkih dužnosnika, uključivo je dva ruska zrakoplova Su-24, u drugom incidentu sudjelovao je jedan Su-24, a u trećem ophodni protupodmornički zrakoplov IL-38.

‘USS Porter kontaktirao je sve zrakoplove, ali nije primio nikakve odgovore’, rekao je Hernandez i dodao da su takvi susreti zabrinjavajući jer mogu rezultirati incidentom ili pogrešnom procjenom.

Nesigurno i neprofesionalno ponašanje

Incident u koji je bio uključen Su-24 zapovjednik Portera smatrao je nesigurnim i neprofesionalnim zbog njegove velike brzine i niske visine, a IL-38 letio je na neuobičajeno niskoj visini, rekao je Hernandez.

Glasnogovornica američkog ministarstva obrane, Michelle Baldanza, kazala je kako su incidenti okarakterizirani kao ‘nesigurni i neprofesionalni’, ističući kako ruski zrakoplovi nisu imali uključene transpondere.

Rusi odbacuju optužbe

Rusko ministarstvo obrane negiralo je američke optužbe.

‘Nije bilo nikakvih incidenata koji se odnose na prelet ruskih vojnih zrakoplova u blizini USS Porter razarača u Crnom moru 10. veljače’, rekao je general Igor Konashenkov u priopćenju.

‘Svi naši letovi provedeni su ili se provode kroz neutralne vode Crnog mora u skladu s međunarodnim pravilima i zahtjevima sigurnosti’, dodao je general.

Konashenkov se začudio kada je čuo za informaciju da je američka vojska bila iznenađena što je vidjela rusku vojsku tako blizu ruske granice.

‘Ako je američki razarač, kao što Pentagon službeno tvrdi, proveo ‘redovnu’ patrolu u blizini ruske granice, na desetke tisuća milja dalje od svoje vlastite obale, čudni me što su ih iznenadili redoviti letovi naših zrakoplova preko Crnog mora’, rekao je predstavnik ruskog ministarstva obrane.

Bliski susret navodno se dogodio tijekom NATO vježbi na Crnom moru, koje su organizirane u Rumunjskoj od 1. do 10. veljače.

Povratak na Net.hr