NE VIDI SMISAO

ROTH PROTIV PREKRAJANJA GRANICA NA BALKANU: ‘Takvo nešto izuzetno je opasno i prijeti ponovnim otvaranjem Pandorine kutije’

‘Tako nešto bilo bi izuzetno opasno, a prijetilo bi ponovnim otvaranjem Pandorine kutije s konfliktnim potencijalom. Ne morate biti prorok da to kažete’, rekao je državni tajnik u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Europu, Michael Roth

Njemačka odlučno odbacuje zamisli koje bi vodile prekrajanju granica na Balkanu i smatra da su one relikvije propale prošlosti, kazao je Michael Roth, državni tajnik u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Europu.

U intervjuu za Deutsche Welle, objavljenom u četvrtak, Roth je kazao kako se promjenama granica ne bi riješio niti jedan problem na Balkanu, a samo bi se otvorili novi sukobi.

NAVODNI JANŠIN PLAN PODJELE BiH DIGAO REGIJU NA NOGE: Mediji objavili sadržaj, spekulira se da on ovako vidi rješenje za naše susjede

‘UNESEN JE NEMIR’: Koji je cilj ‘papira’ o podjeli BiH? Politički analitičar: ‘Ako ćemo tako funkcionirati – to je vrlo opasna situacija!’

‘Ponovno otvaranje Pandorine kutije’

“Tako nešto bilo bi izuzetno opasno, a prijetilo bi ponovnim otvaranjem Pandorine kutije s konfliktnim potencijalom. Ne morate biti prorok da to kažete. Sadašnjost i budućnost zapadnog Balkana leže u pomirenju, bliskoj regionalnoj suradnji i konačnom odstupanju od nacionalizma i revanšizma”, kazao je Roth, istaknuvši kako države regije trebaju ostati dom multireligijskih i multietničkih društava.

Roth je ovime komentirao navodni dokument što ga je objavio slovenski portal necenzurirano.si, kojim neidentificirani autori predlažu podjelu BiH te uspostavu velike Srbije i velike Albanije. Autorstvo tog dokumenta mediji su pripisivali slovenskom premijeru Janezu Janši, što je on odlučno opovrgnuo, a do sada nitko nije dokazao je li dokument autentičan i kome je mogao biti namijenjen.

Vodeći njemački diplomat zadužen za Europu sada je istaknuo kako se slovenska vlada jasno distancirala od takvog dokumenta kao i svih “maštanja” o promjeni granica jer to ne može biti interes nikoga u Europi, posebice imajući i vidu tragedije koje su prouzročili ratovi na području bivše Jugoslavije.

MILANOVIĆ O IDEJI MIJENJANJA GRANICA NA BALKANU: ‘Ne dolazi u obzir. I u tom smislu, taj papir je big shit’

‘Hitno nam treba više pozitivnih signala’

Roth je izrijekom ustvrdio kako ne postoje nikakve snage unutar Europske unije koje bi zagovarale prekrajanje granica. “Strategija proširenja EU i strategija za zapadni Balkan Europske unije ne predviđaju nikakvo povlačenje granica. I dobro je što je tako i to tako mora i ostati”, kazao je Roth.

Najavio je kako će u svibnju i lipnju zapadni Balkan i proširenje EU biti u fokusu sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova i ministara za europska pitanja. Roth je pojasnio kako očekuje da će iz toga proisteći “zeleno svjetlo” za nastavak procesa ulaska u članstvo te da će se za to i osobno snažno založiti.

“EU mora održati svoju riječ i proces učlanjenja ne smije držati na ledu. Hitno nam je potrebno više pozitivnih signala za ovu regiju. Na kocki je ništa manje do vjerodostojnost EU-a. Događaji u proteklih 12 mjeseci su pokazali da EU na zapadnom Balkanu ima sistemske protivnike koji popunjavaju praznine i koje im mi ostavljamo. U našem je vlastitom interesu da ovu regiju jače vežemo za sebe”, pojasnio je Roth stajališta Berlina u odnosu na regiju.

‘PAPIRI’ KOJI MOGU OTVORITI VRATA PAKLA NA BALKANU: ‘Svašta se može dogoditi, pa ćemo opet gledati krvoproliće’

Povratak na Net.hr