LAKI ALIBI ILI...?

RJEŠENJE ZA ‘PAKAO NA ZEMLJI’: Rusija će poduprijeti primirje u Alepu, ali uz jedan uvjet!

Rusija je spremna poduprijeti inicijativu posebnog izaslanika UN-a za Siriju Staffana de Misture o primirju u Alepu ako džihadisti bivše Fronte al-Nusre napuste grad.

“Ako Fateh al-Šam (bivša Fronta al-Nusra) sa svojim oružjem krene u smjeru Idliba gdje su smještene njezine glavne snage, bit ćemo spremni poduprijeti taj pristup i spremni pozvati sirijsku vladu da ga prihvati”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na ruskoj javnoj televiziji.

De Mistura je predložio borcima Fronte Fateh al-Šam da napuste istočni Alep a sirijskom i ruskom režimu da prekinu s bombardiranjima tog grada koji UN opisuje kao “pakao na zemlji”. De Mistura je rekao da će, ako je potrebno, fizički otići u istočni Alep i pri odlasku iz grada prepratiti oko tisuću militanata Fateha al-Šama.

KLJUČ SVEGA JE RUSIJA: Što kaos u Siriji zapravo otkriva o novom svjetskom poretku?

Alep podijeljen na dva dijela

Režim u Damasku uz pomoć ruskih zračnih snaga pokrenuo je prije dva tjedna ofenzivu velikih razmjera kako bi ponovno uspostavio kontrolu nad pobunjeničkim četvrtima u Alepu, gradu koji je od 2012. podijeljen na dio pod kontrolom režima na zapadu i pobunjeničkog dijela na istoku.

Lavrov je u petak telefonski razgovarao s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom i obojica su se složila da bi trebalo razmotriti prijedlog de Misture.

De Mistura je rekao da će povijest suditi Siriji i Rusiji ako budu koristile nazočnost oko 900 bivših boraca Fronte Nusra kao “laki alibi” za uništavanje područja pod kontrolom pobunjenika.

“Rok je maksimum dva mjeseca, dva i pol, istočni Alep ovim ritmom mogao bi biti u potpunosti uništen. Govorimo o starom gradu posebice”, rekao je de Mistura na novinskoj konferenciji u Ženevi u četvrtak.

Povratak na Net.hr