NA LETU BILO 217 LJUDI

RIZIK ZA PRIJENOS VIRUSA JE STVARAN: Zaražena djevojka u avionu proširila Covid na još 14 putnika i jednog člana posade

‘Rizik za prijenos SARS-CoV-2 u zrakoplovu, tijekom dugih letova, stvaran je i potencijalno može uzrokovati Covid nakupine značajne veličine’

Nedavno objavljeno istraživanje u časopisu Emerging Infectious Diseases, pokazalo je da je jedna putnica na letu iz Londona u Vijetnam, proširila koronavirus na još 15 osoba u avionu.

Djevojka je 27-godišnjakinja iz Vijetnama koja je išla na poslovni put, a kako piše New York Post, imala je upalu grla praćenu kašljom prije nego se 1. ožujka ukrcala na let. Četiri dana kasnije potvrđena joj je zaraza Covidom-19.

PUTNIK ZARAZIO GOTOVO POLA AUTOBUSA! Ovo je dokaz da se koronavirus ipak širi aerosolima u zraku: ‘Jako je zarazan patogen’

Zarazila 14 putnika i jednog člana posade

Do 10. ožujka, traženjem kontakata, zdravstveni službenici utvrdili su da je žena u zrakoplovu zarazila 14 drugih putnika i jednog člana posade, navodi se u studiji, koju su nedavno objavili Centri za kontrolu bolesti.

“Rizik za prijenos SARS-CoV-2 u zrakoplovu, tijekom dugih letova, stvaran je i potencijalno može uzrokovati Covid nakupine značajne veličine. To se može dogoditi čak i u okruženjima poput poslovne klase s prostranim rasporedima sjedala znatno iznad utvrđene udaljenosti koja se koristi kako bi se definirao bliski kontakt u zrakoplovima”, stoji u istraživanju.

Prema pisanju New York Posta, u vrijeme leta zrakoplova Vietnam Airlinesa, na kojem je bilo 217 osoba, nije bilo potrebno nositi maske u avionima niti u zračnim lukama.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr