SMRTONOSNI VIRUS

RIJEŠEN SLUČAJ ‘NULTOG PACIJENTA’: Zvali su ga zlikovcem koji je proširio HIV u Americi, a sad se konačno zna prava istina

Genetski testovi pokazali su da je epidemija AIDS-a krenula iz New Yorka radnih sedamdesetih godina 20. stoljeća, što definitivno mijenja uvriježeno mišljenje da je virus osamdesetih godina proširio stjuard prozvan zbog toga “Nulti pacijent”.

Znanstvenici su dugo sumnjali da je HIV cijelo jedno desetljeće cirkulirao SAD-om prije otkrića prvih slučajeva AIDS-a u Los Angelesu 1981. Studija, objavljena u časopisu Nature, nudi za to prve genetske dokaze.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE U BORBI PROTIV OPAKE BOLESTI: Jedno od 10 djece ima ‘obranu od AIDS-a’!

Porijeklo prvih slučajeva AIDS-a

“Pokušali smo utvrditi porijeklo prvih slučajeva AIDS-a”, rekao je Michael Worobey, evolucijski biolog sa sveučilišta u Arizoni.

On je s kolegama sastavio cijeli genetski virusa HIV-a iz osam krvnih uzoraka uzetih 1978. i 1979. od gay i biseksualnih muškaracaca koji su sudjelovali u studiji o hepatitisu B.

Stručnjaci su pratili genetske promjene u uzorcima virusa muškaraca iz New Yorka i San Francisca i ustanovili da je prvi virus oko 1970. došao s Kariba u New York i izavao epidemiju po Sjevernoj Americi.

Na isti su način dobili genetski HIV-a “Nultog pacijenta”, stjuarda nazvanog Gaetan Dugas (na glavnoj fotografiji) u uspješnici Randya Shiltsa iz 1987. “And the band Play On”.

Nema biološkog dokaza

Shilts, koji je knjigu napisao nakon Dugasove smrti, rekao je da je on odigrao ključnu ulogu u širenju virusa, pa su ga mediji počeli nazivati zlikovcem. Nova studija, međutim, nije pronašla nikakav biološki dokaz koji bi upućivao na to da je Dugas bio izvor epidemije HIV-a u Sjevernoj Americi.

NJEMAČKI ZNANSTVENICI: Uspješno testirali genetsko liječenje zaraze HIV-om

“Taj čovjek je jednostavno bio jedan od zaraženih prije nego što je HIV otkriven”, rekao je suautor studije Richard McKay s Cambridgea.

Znanstvenici vjeruju da je prvog čovjeka zarazila čimpanza početkom 20. stoljeća u Africi. Virus koji je izazvao epidemiju u SAD-u proširio se iz Afrike krajem šezdesetih godina i doveo do epidemije na Haitiju i ostalim karipskim državama.

Godine 1970. ili 1971. prešao je iz Haitija u New York koji je postao centar širenja virusa, a u San Franciscu pojavio se 1975. Prvi slučaj AIDS-a zabilježen je u Kaliforniji 1981. dok je bolest prvi put pripisana HIV-u 1984.

Povratak na Net.hr