Republika Srpska podnijela prijave za ratni zločin

Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Ljubo Ćesić Rojs – samo su neka od imena koja se navodno nalaze na prijavama Republike Srpske dostavljenim Tužiteljstvu BiH zbog ‘počinjenih zločina protiv srpskih civila’ u operacijama Maestral i Južni potez.

Policija Republike Srpske dostavila je Tužiteljstvu BiH prijave po kojima su u operacijama Maestral i Južni potez u zapadnoj Bosni “počinjeni zločini protiv srpskih civila”, a na popisu osumnjičenih su, među ostalima, generali Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić, Željko Glasnović, bojnik Slobodan Matenda

Informacija je to koja zasad nije potvrđena, no Slobodna Dalmacija piše da su ovih dana svi generali diskretno upozoreni da ni za živu glavu ne odlaze u BiH, pa tako i da ne putuju preko Neuma, jer bi mogli biti uhićeni. Prema neslužbenim informacijama, optužnice bi mogle biti objavljene već ovih dana, a istodobno će BiH raspisati i tjeralice te ih dostaviti na svoje granične prijelaze.

“Bez raspisane tjeralice Tužiteljstva BiH nitko ne može biti uhićen na graničnom prijelazu, a za skupinu časnika HV-a i HVO-a, odnosno ni za jednog pojedinca iz te skupine, nije raspisana tjeralica. Taj je predmet još u fazi istrage”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju Selma Hećimović, glasnogovornica Tužiteljstva BiH.

Hećimović je potvrdila da Tužiteljstvo BiH provodi istragu po kaznenim prijavama Tužiteljstva Republike Srpske za skupinu bivših visokopozicioniranih časnika HV-a i HVO-a, pod radnim nazivom “Mrkonjić Grad”, za zločine koji su se dogodili na tom području tijekom operacije Maestral, no o imenima osoba koje su predmet istrage nije željela govoriti.

Taj je predmet najprije iz RS bio upućen haaškom tužiteljstvu, no Haag ga je vratio bosanskohercegovačkom pravosuđu.

specijal-201012070191004-više o temi Purda

Vezani članci:

arti-201104190043006
arti-201103060016006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr