PRIJE ZATVARANJA

REDOVI ISPRED NIZOZEMSKIH KAFIĆA: ‘Možda u iduća dva mjeseca nećemo moći nabaviti travu…’

Redovi ispred nizozemskih kafića pred zatvaranje: ‘Možda u naredna dva mjeseca nećemo moći nabaviti travu, tako da bi bilo lijepo imati barem malo kod kuće’

Uživatelji marihuane stali su u redove ispred nizozemskih coffee shopova u nedjelju nakon što je vlada naredila njihovo zatvaranje u pokušaju suzbijanja zaraze. Deseci mušterija su stali u redove kako bi se opskrbili zalihama prije zatvaranja kafića s marihuanom koji možda tjednima neće otvoriti svoja vrata.

Popularni nizozemski coffee shopovi postali su dio nacionalnog imidža u inozemstvu baš kao i seks klubovi u slavnoj amsterdamskoj četvrti crvenih svjetala, kojima je također naređeno da se zatvore do 18 sati kad i ostali barovi i restorani. „Možda u naredna dva mjeseca nećemo moći nabaviti travu, tako da bi bilo lijepo imati barem malo kod kuće“, rekao je Nizozemac Jonathan ispred coffee shopa u Hagu.

Redovi su nastali samo nekoliko minuta nakon što su nizozemski ministri zdravlja i obrazovanja na konferenciji za medije najavili zatvaranje mnogih poslovnih objekata, kao i svih nizozemskih škola. Slične scene viđene su diljem zemlje, a društvenim mrežama dijelile su se slike dugačkih redova ispred coffee shopova u glavnom gradu Amsterdamu i povijesnom sveučilišnom gradu Utrechtu.

TALIJANSKI VIROLOG OTKRIVA KAKO SE BORITI S VIRUSOM, ALI I SMIJEMO LI SE ‘PRIVITI’ UZ NEKOGA DOMA: ‘Nemojmo pretjerivati’

Navale u supermarkete

Nekoliko dana ranije ljudi su navalili u supermarkete da bi sebi kupili toaletnog papira i tjestenine, no nagla objava o zatvaranju coffee shopova značila je da se nekima otvaraju drugi prioriteti.

Redovi su se stvorili i u Roermondu blizu granice s Njemačkom, uslijed strahova da će njemačka vlada zatvoriti granicu s Nizozemskom nakon što je već u ponedjeljak uvela stroge kontrole za one koji dolaze iz Francuske, Austrije, Švicarske, Luksemburga i Danske.

Marihuana nije legalna u Nizozemskoj, no 1976. godine dekriminalizirano je posjedovanje manje od pet grama pod takozvanom politikom „tolerancije“. Redovi za kupnju marihuane stvorili su se unatoč tome što je ministar zdravlja Bruno Bruins na konferenciji za medije u nedjelju poručio: „Na stvarajte prevelike zalihe. Nije potrebno.“ Premijer Mark Rutte će se u ponedjeljak obratiti naciji u kojoj je dosad od Covida-19 zabilježeno više od 19 smrti i 1135 osoba zaraženo je koronavirusom.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u svijetu možete pratiti OVDJE.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj možete pratiti OVDJE.

ZARAŽENI LIJEČNIK S REBRA NIJE BIO U INOZEMSTVU: Još se ne zna kako je obolio. U samoizolaciji je i njegovih 11 kolega

Povratak na Net.hr