Kako će svijet odgovoriti?

REAKCIJE SVIJETA JEDNOGLASNE: Detonacija hidrogenske bombe je neprihvatljiva, ozbiljna prijetnja

Svjetske sile osudile su u srijedu sjevernokorejsko testiranje hidrogenske naprave ocijenivši da taj potez ugrožava sigurnost regije i predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u poruci na Twitteru kazao je kako je taj čin Sjeverne Koreje “provokacija koju osuđuje bez ikakvih rezervi” i “ozbiljno kršenje”rezolucija UN-a.

Hammond je rekao da se i Britanija i Kina protive sjevernokorejskom testiranju minijaturne hidrogenske naprave i da podupiru obnovu takozvanih šesterostranih pregovora o razoružanju.

Hammond koji je u Pekingu u dvodnevnom posjetu razgovarao je s novinarima nakon susreta s kineskim dužnosnicima.

On je kazao da su Britanija i Kina podjednako odlučne da se mora postići stabilnost korejskog poluotoka i da se sankcije protiv Sjeverne Koreje moraju pojačati.

UZBUNA U SUSJEDSTVU: “Teško je vjerovati da se radi o hidrogenskoj bombi”

Ozbiljna prijetnja

Japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je da testiranje predstavlja “ozbiljnu prijetnju sigurnosti” Japana.

“Mi to apsolutno ne možemo tolerirati”, kazao je poručivši da će Tokio poduzeti “odlučne mjere” protiv Pjongjanga i koordinirati ih s drugim državama SAD-om, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom kako bi se suprotstavili tom ozbiljnom izazovu u zaustavljanju širenja nuklearnog oružja.

Poziv na snažnu reakciju

Francuska je “osudila” pokus hidrogenskom bombom opisujući ga kao “neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti” UN-a te “poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice”, objavila je u srijedu Elizejska palača.

“U očekivanju potvrde indikacija o nuklearnom pokusu u Sj. Koreji, Francuska osuđuje to neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice”, piše u priopćenju ureda predsjednika objavljenom u srijedu ujutro.

ŠTO JE HIDROGENSKA BOMBA? Evo što je, ako je istina, testirala Sjeverna Koreja

SAD će odgovoriti na provokacije

SAD je obećao odgovoriti na sve “provokacije” Sj. Koreje iako nije u stanju potvrditi je li ta zemlja doista izvela pokus hidrogenskom bombom kao što tvrdi.

“Upozoreni smo da je došlo do seizmičke aktivnosti na korejskom poluotoku, blizu sjevernokorejskog centra za nuklearne pokuse”, izjavio je glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti Bijele kuće Ned Price u priopćenju objavljenom u noći s utorka na srijedu.

“Nadziremo i nastavljamo procjenjivati u uskoj suradnji s našim regionalnim partnerima”, kazao je on.

Povratak na Net.hr