USKORO U LJEKARNAMA

RAZVIJEN SPREJ ZA NOS PROTIV COVIDA: Privlači virus na sebe i čini ga bezopasnim i neaktivnim: ‘Ovo je značajan napredak!’

Sprej sprječava infekciju zahvaćajući virusu u nosu i privlačeći ga što znači da virus ne može pobjeći i čini ga neaktivnim i bezopasnim

Znanstvenici su razvili sprej za nos koji bi mogao spriječiti infekciju Covida-19 do dva dana, a u ljekarnama bi mogao biti već potkraj proljeća ili početkom ljeta.

Sprej za nos izrađen je od sastojaka koji su već odobreni za medicinsku uporabu, što znači da mu nije potrebno daljnje odobrenje za upotrebu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu sprej razvijaju od travnja prošle godine.

NEKI HRVATI ŽELE DA SE OTVORE KAFIĆI, DRUGI BI SPORT, A TREĆI – NIŠTA: ‘Još strože mjere, zbog djece, starijih, općenito zbog svih’

Učinkovito ubija virus

Sprej sprječava infekciju zahvaćajući virus u nosu i privlačeći ga. To znači da virus ne može pobjeći i čini ga neaktivnim i bezopasnim. Istraživači vjeruju da će uporaba spreja četiri puta dnevno biti dovoljna za opću zaštitu. Međutim, dovoljno je sigurno da se primjenjuje svakih 20 minuta ako je potrebno, na primjer, ako se korisnik nalazi u rizičnom okruženju, prenosi DailyMail.

Nazalni sprej SaNOtize s dušikovim oksidom (NONS) namijenjen je ubijanju virusa u gornjim dišnim putevima. To zaustavlja inkubaciju virusa u plućima. Razvio ga je SaNOtize Research and Development Corp sa sjedištem u Vancouveru u Kanadi. U neovisnim laboratorijskim testovima dokazali su da 99,9% učinkovito ubija virus.

ESKALACIJA TROŠKA KORONAVIRUSA: Epidemija je hrvatski zdravstveni sustav stajala više od milijarde i 200 milijuna kuna

Pankaj Sharma, profesor neurologije i direktor Instituta za kardiovaskularna istraživanja u Royal Hollowayu, rekao je: “Ovo je značajan napredak u liječenju Covida-19”.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr