banner

MOGUĆNOST ZAŠTITE

STVORILI SU JOŠ JEDNO ORUŽJE PROTIV KORONE: Terapija bi održavala imunitet do godinu dana, a predstavlja alternativu cijepljenju

AstraZeneca je razvila ‘koktel antitijela’ koji je namijenjen osobama koje se zbog oslabljenog imuniteta ne mogu cijepiti protiv koronavirusa, a trebao bi pružiti jednogodišnju zaštitu od zaraze

Dok cijeli svijet nestrpljivo iščekuje pojavu cjepiva koronavirusa, Karen Simeson, medicinska sestra iz Velike Britanije, prva je osoba na svijetu koja je dobila AstraZenecin “koktel antitijela”. Taj je medicinski pripravak stvoren za one koji se zbog oslabljenog imunološkog sustava ne mogu cijepiti, a trebao bi im pružiti jednogodišnju zaštitu od koronavirusa.

“Mislim da je to veoma važno jer smo time okruženi cijelo vrijeme, znam da nisam jedina osoba iz svoje jedinice koja se na ovo prijavila, tako da to je dobro, mi smo na neki način uzor”, poručila je Simeson.

Namijenjen ranjivim skupinama

Ovaj je koktel namijenjen najranjivijim skupinama u društvu – starijima i teško bolesnima. “Zaštitit će posebno ranjive skupine ljudi. One koji će, ako dobiju infekciju, gotovo sigurno imati teži oblik bolesti s puno većom šansom da će preminuti”, izjavio je profesor medicine Paul Hunter.

Vijesti o sličnom pripravku stižu i iz Sjedinjenih Američkih Država, u kojima je odobren eksperimentalni lijek na bazi antitijela koji je primio i još uvijek aktualni predsjednik Donald Trump, nakon što je obolio od Covida-19, javlja RTL.

Još jedna mogućnost zaštite

“Stvarnost je takva da postoji dio populacije koji nemaju antitijela kako bi se obranili, tako da je ovo još jedna potencijalna intervencija koja će biti od pomoći”, rekao je Nat Wright, voditelj kliničkog istraživanja.

Lijek bi, osim starijim i nemoćnima, trebao biti od velike pomoći i zdravstvenim radnicima, poput Karen, a znanstvenici se nadaju kako će omogućiti barem djelomični povratak u “staro normalno”.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr