NOVO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA?

RAZOTKRIVEN TAJNI PLAN PENTAGONA: Putinovim neprijateljima žele prodati ubojito oružje koje ruske tenkove može razoriti kao od šale

Pentagon i State Department predložili su Bijeloj kući da SAD naoružaju Ukrajinu protutenkovskim sustavom Javelin koji je današnja želja vlasti u Kijevu, objavio je ovih dana New York Times.

Kijev dugo očekuje konkretnu američku pomoć u naoružanju. “Rat se ne dobiva samo radarima i uređajima za noćno promatranje”, svojedobno je ironično kazao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko komentirajući strategiju bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame čija je vlada Kijev opskrbljivala vojnom opremom, ali ne i oružjem, piše Deutsche Welle.

MALA RUSIJA: Proruski separatisti proglasili novu državu na istoku Ukrajine

Trump želi učiniti ono što Obama nije

Stoga su u Kijevu s velikim nadama dočekali novog američkog predsjednika Donalda Trumpa čija administracija razmatra opskrbu Ukrajine tzv. “obrambenim oružjem”, što je izraz koji mnogi smatraju eufemizmom.

Bijela kuća još nije donijela odluku o prijedlogu Pentagona i State Departmenta, kazao je New York Timesu izvor koji je želio ostati anoniman. Razlog za to su pojačani sukobi na istoku Ukrajine proteklih dana.

Potkraj prošloga mjeseca američki je izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker kazao za Radio Slobodnu Europu da se Trumpova administracija prihvatila pitanja kojeg je Obamina vlada ostavila otvorenim: isporučiti Ukrajini defanzivna oružja ili ne.

RUSIJA I UKRAJINA NA RUBU RATA! Kijev stavio vojsku u stanje najviše pripravnosti, Putin grmi: ‘To su teroristi’

Lako je moguća nova spirala nasilja

Naime, defanzivna bi oružja, poput protutenkovskog sustava Javelin omogućila Ukrajini da se brani ako ruska strana poduzme daljnje korake prema ukrajinskom teritoriju. No, izaslanik Volker je prilikom nedavnog posjeta Ukrajini izjavio: “Rusija kaže da neće to učiniti. Dakle, nema rizika ni za koga.”

Ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak poručio je putem Facebooka da očekuje “podršku stranih kolega u opremanju ukrajinske vojske suvremenim oružjem i vojnim strojevima”. Njegov poziv odaslan je u mnoge zemlje i još se čekaju odgovori.

S druge strane, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov neizravno je poručio da “zemlje, pogotovo one koje žele imati posredničku ulogu, trebaju se okaniti poteza koji mogu isprovocirati novu spiralu nasilja u regiji”.

UKRAJINA OPTUŽILA RUSIJU ZA KIBERNETIČKI NAPAD: ‘Pokušali su izazvati paniku i uništiti važne podatke’

Nejasna granica između obrambenog i napadačkog oružja

Što se samog protutenkovskog sustava Javelin tiče, radi se o američkom oružju za obranu od oklopnih vozila koji samostalno traži svoju metu i slijedi je čak i kada je ona u pokretu. Usto, pogađa tenkove odozgo, tamo gdje je oklop najslabiji.

Ruski vojni stručnjaci, piše Deutsche Welle, upozoravaju kako je nejasna granica između ‘obrambenog’ i napadačkog oružja te ne vjeruju da bi se ukrajinska vojska, kada jednom dođe u posjed takvog oružja, suzdržala od njegove upotrebe u ofanzivne svrhe.

“Sustav Javelin može se koristiti i kao napadačko, točnije jurišno oružje – recimo u nekom gradu”, kazao je ruski vojni stručnjak Viktor Murahovski.

Taj je sustav Ukrajina tražila od SAD-a još u vrijeme predsjednika Obame, no dobila je samo obuku svojih časnika i vojnika za borbu protiv tenkovskih jedinica bez specijaliziranog naoružanja. Anonimni izvor New York Timesa također tvrdi da je u planu Pentagona i State Departmenta i slanje Ukrajini protuzračnog oružja, iako nije jasno zašto jer proruske snage u Ukrajini uopće nemaju letjelice.

RAZGOVARALI VIŠE OD DVA SATA: Jesu li Trump i Putin preko leđa Sirije i Ukrajine izgladili svoja neslaganja?

Povratak na Net.hr