POGUBLJENO 58 DŽIHADISTA

RAZOTKRILA IH PORUKA NA MOBITELU: Propala pobuna koja je mogla zariti nož u srce surove zločinačke kvazi-države

Militanti Islamske države ugušili su pobunu u Mosulu koju je predvodio jedan od njihovih odmetnutih zapovjednika, javlja Reuters.

Nakon što je pobuna prošlog tjedna otkrivena, pogubljeno je 58 osoba koje su džihadistički zaposlenici dovodili u vezu s ustankom. Prema riječima lokalnog stanovništva, ti su ljudi bili utopljeni i potom zakopani u masovne grobnice.

ERDOGAN IMA PLAN B ZA MOSUL: ‘Želimo napasti ISIS, a ako nas ne uključe u akciju…’

Iako Reuters nije objavio ime odmetnutog džihadista, vođe pobune, vjeruje se da se radi o lokalnom pomoćniku vođe IS-a Abu Bakr al-Baghdadija.

Raskrinkala il poruka na mobitelu

Pretpostavlja se da je cilj pobune bio oslabiti obranu Mosula koji je trenutno pod opsadom džihadista ususret akciji oslobođenja od strane iračke vojske.

ISLAMSKA DRŽAVA PRED SLOMOM: Gube svoja dva najveća uporišta u Iraku i Siriji

Stručnjak za Islamsku državu, Hisham, al-Hashimi, inače savjetnik iračke vlade, tvrdi kako je pobuna otkrivena nakon što je jednom urotniku u mobitelu otkrivena sumnjiva poruka čemu je uslijedilo njegovo ispitivanje i, vjerojatno, mučenjem izvučeno priznanje o planovima.

Iračke snage spremaju se na veliku ofenzivu ne bi li oslobodili Mosul koji, drugi najveći irački grad i jedno od glavnih uporišta džihadista. Izgubi li Islamska država Mosul, džihadisti će opet biti prisiljeni na povlačenje u pustinju.

Mosul, dom 1,5 milijuna stanovnika, središte je samoproglašenog kalifata Islamske države od 2014. godine. Iračka vojska potpomognuta američkom koalicijom i kurdskim pešmergama protjerala je ISIS-ove džihadiste iz sela u okolici Mosula u posljednjih nekoliko mjeseci. Uspostavljena je sigurna opskrbna linija do baze u Qayari, udaljenoj 80-ak kilometara od samog grada. Upravo će od tamo krenuti složena operacija zauzimanja strateški ključnog grada.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr