IZVANREDNO STANJE

‘RAZMJERI POŽARA NE MOGU SE OPISATI’: Vatrena stihija uništila gradić u Washingtonu i ne prestaje divljati

Vatrena stihija uništila grad u Washingtonu, divlja Kalifornijom i Oregonom: ‘Razmjeri požara ne mogu se opisati riječima’

Nekontrolirani šumski požari haraju danas američkim Zapadom, uništivši gradić Malden u Washingtonu i zaprijetivši zajednicama u Oregonu i Kaliforniji, nošeni snažnim vjetrovima i rekordnim temperaturama za praznični vikend.

Vatrogasci i bolničari tražili su stanovnike Maldena, 483 kilometra od Seattlea, dan nakon što je požar uništio 80 posto kuća, vatrogasni dom, poštu, gradsku vijećnicu i knjižnicu. “Razmjeri požara ne mogu se opisati riječima”, rekao je Brett Myers, šerif okruga Whitman u kojem se nalazi gradić. “Molim vas, odite što prije!”.

POŽARI DIVLJAJU KALIFORNIJOM: Gori čak 8000 četvornih kilometara, najviše u zadnje 33 godine

Obustavljena opskrba struje

To je jedan od nekoliko desetaka požara koji divljaju Washingtonom, Oregonom i Kalifornijom za vikend u kojem se obilježava Praznik rada i u kojem su temperature na zapadu doline San Fernando kod Los Angelesa dosegle 49 stupnjeva.

U Kaliforniji se oko 14.000 vatrogasaca bori s 25 požara koji su zahvatili 890.308 hektara, objavila je uprava za šume. Distributeri struje prekinuli su opskrbu za 22 okruga kako bi spriječili da iskre s dalekovoda izazovu nove požare.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u nedjelju je proglasio izvanredno stanje za Fresno, Maderu, Mariposu, San Bernardino i San Diego. Uprava nacionalnih parkova privremeno je zatvorila parkove Sierra National Forest, Angeles National Forest i San Bernardino National Forest.

Evakuirano nekoliko mjesta

U Oregonu je nekoliko mjesta evakuirano, a početak škole odgođen kada su požari zaprijetili kućama, izvijestila je lokalna televizija. Oko 100.000 kućanstava u toj saveznoj države ostalo je bez struje zbog snažnih vjetrova i vatre.

Toplinski val je već sredinom kolovoza zahvatio Kaliforniju, gdje je u Dolini smrti izmjerena rekordna temperatura od 54,4 Celzijeva stupnja u hladu, što je među najvišim vrijednostima koje su dosad zabilježene na Zemlji.

EVAKUIRALI SU VIŠE OD 175.000 LJUDI: Šire se požari u Kaliforniji, postali su najveći u povijesti države. Najmanje šestero mrtvih

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr