RAZGOVOR OBAME I CASTRA 'Ne želimo živjeti u prošlosti'

Američki predsjednik Barack Obama telefonski je razgovarao s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom uoči regionalnog summita u Panami koji počinje u petak, izvješćuje Reuters pozivajući se na agenciju AP i podsjeća da je ovo tek drugi razgovor predsjednika dviju zemalja u više od 50 godina.

Obama i Castro su prije toga kratko razgovarali u prosincu, netom prije nego su najavili zatopljenje odnosa između dviju zemalja. Dvojica čelnika su se 2013. rukovala na pogrebu Nelsona Mandele u Južnoafričkoj Republici, ali se nikada nisu zasebno sastali. Do takvog bi susreta možda moglo doći na summitu dviju Amerika u petak ili subotu.

Dvojica predsjednika rade na obnovi diplomatskih veza, a to su zajednički objavili u prosincu prošle godine. Prije posjeta Panami američki je predsjednik objavio da je blizu odluke da skine Kubu s popisa zemalja koje potpomažu terorizam, što je za Havanu jedna od većih zapreka zatopljivanju odnosa između dviju strana.

“Ne želimo biti zatočeni u prošlosti. Kada nešto ne radi 50 godina, onda to ne nastavite raditi već morate probati nešto novo”, kazao je Obama uoči puta u Panamu.

Povratak na Net.hr