POBILI TISUĆE LJUDI

KARADŽIĆEV ČOVJEK OD POSEBNOG POVJERENJA: Ratni ministar policije Republike Srpske optužen za genocid u Srebrenici

Optuženi Kovač živi u Beogradu te uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Srbije

Ratni ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač optužen je za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice počinjenom u srpnju 1995., potvrđeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Kovač (58) je u vrijeme napada vojske i policije bosanskih Srba na zaštićenu zonu Srebrenice i Žepe kada je ubijeno najmanje osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, bio na dužnosti zapovjednika policijskog stožera zaduženog za tu operaciju a ujedno je kao zamjenik ministra unutarnjih poslova RS operativno zapovijedao svim policijskim postrojbama.

Progon bošnjačkog stanovništva

U optužnici se navodi kako je Kovač bio sudionikom udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe što je rezultiralo pogubljenjem tisuća zarobljenih a potom sustavnim nastojanjima da se prikriju dokazi o počinjenim zločinima uključujući i premještanje posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica i njihovo skrivanje.

Optužnica protiv Kovača sadrži trinaest točaka u kojima se navodi kako su policijske postrojbe pod njegovim zapovjedništvom sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju te potom u masovnim likvidacijama na različitim lokacijama poput Kravice, Cerke, Pilice, Banjeva, Sandića i Konjević polja.

Prije rata je bio policajac

Optuženi Kovač živi u Beogradu te uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Srbije, a ranije je video vezom svjedočio u drugim suđenjima protiv osoba optuženih za genocid u Srebrenici. Tomo Kovač prijeratni je policajac koji je bio na službi u Sarajevu i među prvima je koji su se pridružili Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) nakon njezina osnutka početkom 1990-ih.

Slovio je za osobu od posebnog povjerenja Radovana Karadžića a od 1993. do 1995. godine obnašao je dužnost ministra policije RS.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr