kritika kriterija Bruxellesa

RASPODJELA IZBJEGLICA U EU: ‘Ako je nezaposlenost visoka, ne možemo ponuditi poštenu priliku za integraciju’

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo kritizirao je u intervjuu za njemačke novine težinu koju Bruxelles daje nekim kriterijima za raspodjelu izbjeglica, izjavivši da nezaposlenost i mjere migracijske politike nisu dovoljno uzeti u obzir.

Europska komisija je navela BDP, stanovništvo i nezaposlenost te broj zahtjeva za azilom koje je zemlja dobila te mjesta prihvata kao čimbenike za utvrđivanje kako raspodijeliti izbjeglice diljem EU-a.

‘Kriteriji moraju biti ravnopravni’

“Prva dva kriterija dobila su veću težinu. Po mom mišljenju, nezaposlenost i mjere migracijske politike nisu dostatno uzete u razmatranje”, rekao je Garcia-Margallo u intervjuu za Die Welt u četvrtak.

“Ako je nezaposlenost visoka kao što je sada u Španjolskoj, gdje iznosi 22 posto, ja ne mogu ponuditi ljudima poštenu priliku za integraciju u zemlji”, dodao je.

Rekao je i da je Španjolska uložila puno novca posljednjih godina te da surađuje sa zemljama porijekla poput Mauritanije, Senegala i Maroka za kontrolu imigracije.

“Da, trebamo biti uključeni u rješavanje problema – to je europski problem. Međutim, kriteriji za raspodjelu izbjeglica moraju biti pravedni”, istaknuo je.

Povratak na Net.hr