Cameron objavio

POVIJESNA ODLUKA: Poznat dan kada se Britanci izjašnjavaju žele li ostati u Europskoj uniji

Britanski premijer David Cameron objavio je da će se referendum o britanskom članstvu u Europskoj uniji održati 23. lipnja. Cameronova vlada odluku je donijela nakon što je 27 članica EU-a u petak kasno navečer podržalo paket reformi kojim je Britanija dobila “poseban status” unutar Unije.

Nakon kratkog sastanka s ministrima, sazivanje referenduma premijer David Cameron je nazvao jednom od najvećih odluka u životima Britanaca.

“Moja je preporuka jasna. Vjerujem da će Britanija biti sigurnija i snažnija i bit će joj bolje u reformiranoj EU”.

Podjeljena i vlada

S novim sporazumom premijer Cameron će voditi kampanju za ostanak u Uniji.

“Moja je preporuka jasna. Vjerujem da će Britanija biti sigurnija i snažnija i bit će joj bolje u reformiranoj EU”, kazao je.

S obzirom kako sada stvari stoje, bit će neizvjesno do samog kraja. Poznato je da neki Cameronovi ministri,  među kojima je ministar pravosuđa Michael Gove, javno zagovaraju izlazak iz Unije.

Što je dogovorio Cameron?

Europski čelnici dogovorili su se kasno u petak o paketu reformi koje je tražila Velika Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

Cameron je u noći na subotu izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom s čelnicima EU-a, istaknuvši da je postigao sve svoje pregovaračke ciljeve i da će dogovor predložiti svojoj vladi na usvajanje u subotu.

Pravno obvezujuća odluka sadrži eksplicitno izuzeće Velike Britanije iz odredbe zapisane u europskim ugovorima o “sve tješnje povezanoj Uniji”, zatim ustupke u pogledu socijalnih prava nebritanskih radnika i jamstvo da odredbe o bankovnoj uniji neće ići na štetu londonskog Citya.

POSEBAN STATUS U EU: Evo što je sve Cameron ispregovarao za svoju zemlju

CAMERON O MUČNIM PREGOVORIMA U BRUXELLESU: ‘Bio sam tu do 5 ujutro…’

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr