PONOVNO IZAZIVAJU

PUTINOV POTEZ KOJI JE RAZBIJESNIO AMERIKANCE: ‘Krše sporazum o kontroli naoružanja iz 1987.’

Klimav odnos Rusije i Sjedinjenih Američkih Država naišao je na novu prepreku. U javnost je dospjela informacija prema kojoj je Moskva u tajnosti razmjestila krstareće projektile zbog čega je prozvana radi kršenja međunarodnog sporazuma o kontroli naoružanja.

Rusija je rasporedila svoje krstareće projektile unatoč prigovorima američkih dužnosnika da se takvim potezom krši sporazum o kontroli naoružanja koji je bio neka vrsta pečata na završetak razdoblja Hladnog rata, napominju američki dužnosnici, piše The Independent.

Ovaj potez Rusije predstavlja veliki izazov za američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je obećao kako će dvije zemlje obnoviti odnose te nastaviti sa sporazumima o naoružanju.

U izvješću stoji kako je Rusija ispalila krstareći projektil, onaj za kojeg je Obamina administracija 2014. godine ustvrdila kako krši sporazum Rusije i SAD-a potpisan 1987. godine koji zabranjuje korištenje ruskih i američkih raketa kratkog dometa na tlu.

Iako nema nikakvih čvrstih dokaza, New York Times piše kako su američki dužnosnici ustvrdili da Rusija ima dva bataljuna koji imaju zabranjene krstareće rakete. Jedan od njih se još uvijek nalazi na jugoistoku kod Kapustin Yara.

Povratak na Net.hr