TRLJA RUKE

PUTINOV PLAN KOJI ĆE RAZBIJESNITI AMERIKANCE: Njegova mornarica je sve jača, a ovim potezom će ih izbaciti iz takta

Da ozbiljno misle vratiti titulu najmoćnije svjetske sile, Rusi su pokazali zadnjim potezima u mediteranskoj regiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava uspostaviti trajnu vojnu prisutnost ruske vojske u Mediteranu kako bi omeli ideju SAD-a o slobodnom kretanju i držanju NATO-ve flote u toj regiji. Ruska je vojska u srpnju poslala otprilike 15 plovila u sklopu MTF-a (Mediterranean Task Force). Oni su si, naime, osigurali dugoročnu prisutnost ove flote u sirijskom Tartusu nakon što su s Assadovim režimom potpisali bilateralni sporazum kojim im se produžuje najam tamošnje baze za sljedećih 49 godina.

Tako su nastavili dodatnu prisutnost uz postojeću crnomorsku flotu čiji su ratni brodovi u svibnju i lipnju lansirali raketne napade na ISIS-ove položaje u Siriji. U akciji od 23. lipnja, crnomorska flota imala je i zračnu potporu.

To pokazuje koliko je ruska vojska na ovom teritoriju sposobna izvesti kombinirane i kompleksne napade koristeći svoje promatračke položaje na tlu, strateško naoružanje na moru i zračne snage u borbenim zonama.

Sve kompleksniji ruski napadi daju potvrđuju koliko ta zemlja ozbiljno drži do razvoja i modernizacije svojih oružanih snaga. Putin sada koristi rat u Siriji kako bi testirao svaki novitet u mornarici, prvenstveno oružje i to u pravim borbenim akcijama, pišu na stranicama Instituta za studije o ratu. Da misli ozbiljno, pokazao je testiranje supersoničnih protubrodskih raketa P-800 Onyx.

Mediteranska će flota nastaviti dobivati, ali i testirati u realnim uvjetima, sve novitete ruske vojske, a čini se da, osim u Siriji, djeluju i na obalama Egipta i Libije.

Ovako će Rusija, koja se inače u strateškom partnerstvu s Iranom, proširiti svoj utjecaj u mediteranskoj regiji istovremeno ugrožavajući manevarski prostor američkih flota u na Bliskom istoku i sjevernoj Africi. Sve veća ruska prisutnost, ali sve brža modernizacija vojske, mogli bi u budućnosti ugroziti prohodnost morskih prolaza poput Hormuškog tjesnaca, Sueskog kanala i tjesnaca Bab al Mandab, ključnih za globalne trgovačke pravce.

Povratak na Net.hr