Utrka u naoružanju

PUTINOV ODGOVOR NATO-U: Rusija oživljava svoje nuklearne vlakove koji mogu lansirati odakle god požele

Ruski vlakovi opremljeni strateškim projektilima ‘Barguzin’ možda će predstavljati asimetričan odgovor NATO-ovom kompleksnom europskom sustavu zaštite od balističkih projektila (BMD), koji se postavlja u Rumunjskoj i Poljskoj, prenosi Sputnik.

Ruski su stručnjaci počeli raditi na novim elementima ‘Barguzina’ – borbenog željezničkog raketnog kompleksa (BŽRK), koji je namijenjen prijevozu i lansiranju strateških nuklearnih projektila.

‘TO JE 1000 POSTO USMJERENO PROTIV NAS’: Rusi bijesni zbog američkog proturaketnog sustava u Rumunjskoj

Javljeno je kako bi ruske oružane snage mogle dobiti pet Barguzin željezničkih ICBM sustava do 2020. godine. A potkraj veljače zapovjednik obrazovnog odjela Strateških raketnih snaga Viktor Nestorov izjavio je na moskovskom radiju kako će nova generacija vlakova koji ispaljuju interkontinentalne rakete ući u vojnu službu 2020. godine.

Ruski vojni stručnjaci smatraju kako je sustav jaka protuteža NATO-ovoj balističkoj raketnoj obrani (BMD), koju Sjedinjene Države postavljaju u istočnoj Europi.

Širenje zapadne antiraketne mreže u istočnoj Europi

U četvrtak su vojni predstavnici Pentagona otvorili svoju bazu raketne obrane u Deveseluu, u Rumunjskoj. Deveselu je jedan od prvih većih europskih elemenata američkog globalnog raketnog štita. Ključni dio čini Aegis Ashore, sustav za raketnu obranu opremljen s AN/Spy-1 radarom i vertikalnim lanserima s 24 Standard SM-3 Block IB projektila.

Slični kopneni Aegis sustav (Aegis je prvotno razvijen za mornaricu) trenutačno se gradi u Poljskoj. Ta bi baza trebala postati operativna 2018.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je kako razmještanje elemenata američkog globalnog raketnog štita u Europi bez sumnje predstavlja direktnu prijetnju sigurnosti Ruske Federacije.

Interkontinentalni projektili spremni za brzo lansiranje nalaze se u naizgled običnim teretnim vagonima koji su gotovo stalno u pokretu širom RusijeFoto: Wikipedia

Pentagon i NATO-ovi ratni planeri ‘okružuju’ Rusiju još od kraja hladnog rata pokušavajući poništiti sposobnost nuklearnog odvraćanja te države. Ali Barguzin nuklearni vlakovi mogli bi ozbiljno umanjiti tu prijetnju.

Dobro kamuflirani vlakovi

Stvar je u tome da ruski BŽRK izgleda poput bilo kojeg drugog teretnog vlaka. Dobro prikriveno nuklearno oružje stalno se kreće ruskim željeznicama, koje su druge po dužini u svijetu. A borbeni željeznički raketni kompleks može prijeći i do 1000 kilometara na dan.

Prvi BŽRK-ovi ušli su u službu u sovjetskoj vojsci 1987., ali su potpuno izbačeni iz uporabe 2007. u suglasnosti sa START II dogovorom između Sjedinjenih Država i Rusije.

Svaki Barguzin bit će naoružan sa šest interkontinentalnih projektila RS-24 Jars, koji se mogu dovesti u paljbeni položaj u roku od nekoliko minuta. Trebali bi biti opremljeni i s naprednim sustavima za elektroničko ratovanje kao i sofisticiranom stealth tehnologijom.

Jednostrano povlačenje

Ruski vojni stručnjak Leonid Nersisjan naveo je kako je jednostrano povlačenje Washingtona iz Ugovora o antibalističkim projektilima početkom ovog stoljeća stvorilo ozbiljnu zabrinutost u Moskvi i prisililo ruske vojne planere da traže nove načine suprotstavljanja potencijalnim prijetnjama.

Drugi destabilizirajući faktor je Pentagonov koncept Hitnog globalnog udara (Prompt Global Strike – PGS). Sjedinjene Države razvijaju sustav koji može dostaviti precizno navođen zračni udar konvencionalnim naoružanjem po cijelome svijetu koristeći hipersonična oružja.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova kaže kako američko provođenje sustava zaštite od balističkih projektila u Europi, kao i PGS oružani sustavi otežavaju razgovore o nuklearnom razoružanju između Rusije i Sjedinjenih Država.

Ali BŽRK bi trebao poništiti izazov koji predstavlja američki PGS koncept.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr