'NA RUBU VELIKOG SUKOBA'

PUTIN ZABRINUT ZBOG NAPETOSTI NA KOREJSKOM POLUOTOKU: ‘Provokacije, pritisak i uvredljiva retorika vode u slijepu ulicu’

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je danas zabrinutost zbog porasta napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje pozivajući na suzdržanost i na dijalog kako bi se spriječio “velik sukob” na poluotoku.

“Problemi na tom području trebaju se rješavati samo putem izravnog dijaloga svih zainteresiranih strana, bez ikakvih preduvjeta”, istaknuo je Putin u priopćenju objavljenom uoči summita zemalja BRICS-a koji će se od 3. do 5. rujna održati u Kini.

“Provokacije, pritisak te vojna i uvredljiva retorika vode u slijepu ulicu”, rekao je, dodajući kako je pogrješno i uzaludno očekivati da će “samo pritisak zaustaviti nuklearni i balistički program Pyongyanga”.

KIM JONG UN OPET PRIJETI TRUMPU: ‘Nikad neću prestati širiti nuklearni program! Spremite se za sudnji dan’

ŠTO SE ZAPRAVO KRIJE IZA ISPALJIVANJA BALISTIČKE RAKETE NA JAPAN? ‘Sjeverna Koreja je ovo vraški dobro isplanirala, cilj im je nešto drugo’

Ruski predsjednik je ocijenio da je Korejski poluotok trenutačno “na rubu velikog sukoba”, pozivajući još jednom da se pruži potpora smjernicama koje su predložili Moskva i Peking radi otklanjanja krize.

Moskva i Peking su više puta predlagali dvostruki “moratorij”: istodobni prekid sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih pokusa i zajedničkih vojnih vježba Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

AMERIKANCE IZNANADILA TRI PROJEKTILA: Sjeverna Koreja ispalila rakete usred američkih vježbi na Japanskom moru

I ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu u telefonskom razgovoru s kolegom Rexom Tillersonom da se ne primjenjuje sila prema Sjevernoj Koreji nakon njezina ispaljivanja rakete iznad Japana.

S. KOREJA TESTIRALA NOVU KONSTRUKCIJU RAKETA, STRUČNJACI ZGROŽENI: ‘Takav projektil bi mogao doseći New York ili Washington’

Povratak na Net.hr