Putin zabrinut, upozorio na 'nepovratne' posljedice

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su u nedjelju u Rio de Janeiru na primirje u Ukrajini, te se zauzeli za izravne pregovore između službenog Kijeva i ukrajinskih separatista, prenose agencije.

Kako je objavio Kremlj, Putin i Merkel su se suglasili da se stanje u Ukrajini, gdje Kijev nastavlja ofenzivu protiv proruskih separatista, pogoršava.

“Putin i Merkel su nastavili konstruktivni dijalog tijekom kojeg su razgovarali o opcijama rješenja stanja u Ukrajini. Dvoje čelnika se složilo da se nažalost stanje pogoršava”, rekao je za rusku novinsku agenciju Ria Novosti Dmitrij Peskov koji je precizirao da je taj razgovor vođen u Rio de Janeiru uoči finala Svjetskog nogometnog prvenstva.

Pregovori potrebni što prije

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert kazao je da su se ruski predsjednik i njemačka kancelarka suglasili da je potrebno što prije pokrenuti izravne razgovore između Kijeva i ukrajinskih separatista.

Tijekom razgovora posvećenog Ukrajini dvoje čelnika su također naglasili potrebu hitnog nastavka sastanka kontaktne skupine za Ukrajinu – u kojoj se osim te zemlje nalaze Rusija i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) – uz sudjelovanje pobunjenika, možda i putem videokonferencija, rekao je glasnogovornik Peskov.

Peskov je dodao da “Rusija drži da se rad kontaktne skupine može nastaviti i da je potrebno što prije proglasiti primirje, pristupiti razmjeni zarobljenika i nastavku nadzora”.

Putin zabrinut

Ruski predsjednik je također istaknuo da ga “zabrinjavaju agresivne akcije Kijeva aludirajući na pad granate na ruski pogranični grad u kojem je u nedjelju jedna osoba poginula. To ispaljivanje granate Moskva pripisuje ukrajinskim snagama. Moskva je upozorila Kijev na moguće “nepovratne posljedice”.

Kijev je opovrgnuo da je odgovoran za ispaljivanje granate.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr