OGROMAN PROJEKT

PUTIN STVARA ‘NOVI KGB’ PO UZORU NA SOVJETSKI? ‘To je opasan potez za ruskog lidera’

Predsjednik Rusije Vladimir Putin stvara novi KGB, javlja Vox, koji prenosi kako Putin namjerava spojiti agencije zadužene za unutarnju sigurnost, špijunažu u inozemstvu i kontraobavještajni rad. Time bi stvorio jednu obavještajnu službu po uzoru na sovjetski KGB.

Ovakvi navodi više su se puta pojavljivali u ruskim medijima, no sada je sve više dokaza koji impliciraju da su pripreme za osnivanje nove agencije u punom jeku.

Glasnogovornica Vladimira Putina nije demantirala da se sprema reorganizacija tajnih službi.

SPREMAN ZA TREĆI SVJETSKI RAT: Putin u zabačenom dijelu Urala gradi tajne bunkere za slučaj nuklearnog napada

FSB, najmoćnija ruska obavještajna služba, koja bi trebala služiti kao baza Putinovog KGB-a, svoj posao u posljednje vrijeme obavlja sa sve više samopouzdanja. Već je nekoliko protivnika ideje o okrupnjavanju obavještajne scene uhićeno ili izolirano od centara moći.

Nova tajna služba imala bi status ministarstva

Navodno se trenutno raspravlja o spajanju FSB-a i SVR-a (obavještajne službe zadužene za inozemstvo) i ruske verzije američke tajne službe, FSO-om. Nova tajna služba, priča se, mogla bi imati status zasebnog ministarstva. U tom bi slučaju Rusija dobila Ministarstvo državne sigurnosti, MBG.

IZNENADNA ODLUKA: Vladimir Putin podigao cijelu vojsku u stanje borbene spremnosti

U nadležnosti novog ministarstva ne bi bile jedino službe koje se bave vojnim obavještajnim radom, a to znači da bi MBG imao isti opseg posla kao KGB u vrijeme kad je Sovjetski savez bio najmoćniji. To bi se ministarstvo bavilo širokom lepezom zadataka – od špijunaže u inozemstvu do suzbijanja oporbenih aktivnosti u Rusiji. To bi činilo bez nadzora drugih državnih tijela, a odgovorno bi bilo samo i jedino Putinu.

Moglo bi mu se obiti o glavu

Takvo što njemu itekako odgovara, budući da bi na taj način mogao bolje nadzirati ljude u svojoj neposrednoj blizini. Velike ovlasti novog ministarstava uključivale bi i istrage o ekonomskom kriminalu i korupciji, oružju kojim se Putin u prošlosti često obračunavao s političkim protivnicima u zemlji.

POTRES U KREMLJU: Putin naredio smjenu najbližeg suradnika, nitko ne zna zašto

No, u svemu tome postoji i dosta velika opasnost za Vladimira Putina. Ukoliko se obavještajna zajednica okrene protiv njega, on bi se morao suočiti s vrlo dobro organiziranim suparnikom.

Također, izvještaji koje je dosad primao od nekoliko agencija omogućavali su mu da dobije više perspektiva o problemima koji se tiču državne sigurnosti. Koncentracija moći u jednom ministarstvu, ukoliko ono bude izgledalo onako kako se spekulira, mogla bi značiti da će sve buduće odluke ruski predsjednik donositi samo na temelju podataka iz jednog izvora, što će ljudima u vrhu novog ministarstva omogućiti velik utjecaj u ruskoj politici.

Povratak na Net.hr