Putin priznao nezavisnost Krima!

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu o priznanju Krima kao nezavisne države.

Ruska Federacija i službeno je tako priznala nezavisnost Krima, priopćila je press-služba ruskog predsjednika.

U uredbi se navodi: “Uvažavajući volju naroda Krima, iskazanu na referendumu koji je održan 16. ožujka 2014. godine, priznaje se Republika Krim, u kojoj grad Sevastopolj ima poseban status, kao suverena i nezavisna država. Uredba stupa na snagu na dan potpisivanja.”

Obama najavio dodatne sankcije

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je opet upozorio Rusiju da je SAD spreman uvesti dodatne sankcije povezane sa situacijom u Ukrajini. Obama je tom prilikom rekao kako će “nove provokacije samo još više izolirati Rusiju i smanjiti njezin rejting u svijetu”.

Obama je također je rekao da će “međunarodna zajednica i dalje biti solidarna kada je posrijedi neprihvaćanje bilo kakvog kršenja suverenosti Ukrajine i njezina teritorijalnog integriteta”.

“Nastavak ruske vojne intervencije u Ukrajini može samo pogoršati diplomatsku izolaciju Rusije, a njezina ekonomija će još više patiti. Smatram da još uvijek postoji način da se ova situacija riješi diplomatskim putem, na način koji jednako odgovara interesima Rusije, ali i Ukrajine”, rekao je američki predsjednik. To bi rješenje podrazumijevalo “povratak ruskih vojnih snaga u njihove bazena Krimu, potporu razmještaju većeg broja promatrača u Ukrajini i uspostavljanje dijaloga između Moskve i ukrajinske vlade”, rekao je Obama.

Povratak na Net.hr