uoči bajrama

PUTIN OTVORIO NAJVEĆU DŽAMIJU: “Barbarska Islamska država sramoti i iskrivljuje religiju”

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je u srijedu terorističku skupinu Islamsku državu, prigodom otvorenja najveće moskovske džamije koja prima 10.000 vjernika, javlja dpa.

“Vidimo što se događa na Bliskom istoku, gdje teroristi takozvane Islamske države sramote tu veliku svjetsku religiju, islam”, istaknuo je Putin u govoru u moskovskoj središnjoj džamiji, javlja ruska novinska agencija RIA Novosti.

“Oni ubijaju ljude, pa i svećenike, i barbarski uništavaju spomenike svjetske kulture. Njihova se ideologija temelji na lažima, na iskrivljavanju islama”, rekao je Putin.

U cijelosti financirana donacijama

Rusija se desetljećima borila s islamističkom pobunom u ruskim republikama na Kavkazu, u Čečeniji, Dagestanu i Ingušetiji, podsjeća dpa.

Vlada je ocijenila da se oko ruskih građana priključilo borcima IS-a koji su lani zauzeli velik dio Sirije i Iraka.

Središnja moskovska džamija najveća je bogomolja muslimanske zajednice u ruskoj prijestolnici koja ima dvjestotinjak tisuća vjernika.

Nova džamija je podignuta na mjestu stare. Njezina je izgradnja stajala 170 milijuna dolara i u cijelosti je financirana privatnim donacijama, javlja državna agencija TASS.

Džamija je svečano otvorena uoči velikog muslimanskog blagdana Kurban Bajrama, navodi se u priopćenju na njezinoj mrežnoj stranici.

Svečanosti su prisustvovali svjetski čelnici, među kojima turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i pakistanski predsjednik Mamnon Husain.

Povratak na Net.hr