KRIZNO ŽARIŠTE

PUTIN OČEKUJE AMERIČKI NAPAD NA KIM JONG-UNA? Rusija šalje vojsku i tenkove na granicu sa Sjevernom Korejom

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je velike vojne trupe i naoružanje na granicu sa Sjevernom Korejom.

Daily Mail piše kako je Putin to učinio radi mogućeg američkog napada na Sjevernu Koreju. Rusija se, naime, plaši da bi eventualni američki napad mogao pokrenuti golemi val izbjeglica iz Sjeverne Koreje prema granici s Rusijom.

SJEVERNA KOREJA SAD-u ZAPRIJETILA ‘TOTALNIM RATOM’: ‘Inicijative za invaziju ušle su u ozbiljnu fazu’

Rusija strahuje od udara na nuklearna postrojenja

Sve se to zbiva samo dan nakon što je i Kina iz istog razloga poslala 150 tisuća svojih vojnika na granicu sa Sjevernom Korejom.

Kopnena granica Rusije i Sjeverne Koreje duga je tek 17 kilometara, no Putin je ondje poslao goleme snage i naoružanje, a pojavila se i snimka triju željezničkih kompozicija koje prevoze tenkove na to područje. Također, u blizini granice snimljeni su i pokreti vojnih helikoptera i oklopnih vozila.

Osim što Kremlj strahuje od izbjegličkog vala u slučaju američkog napada, pojačane mjere poduzete su i zbog mogućeg udara na sjevernokorejska nuklearna postrojenja.

To su nužne preventivne mjere koje trebaju pokazati da vlasti drže situaciju pod kontrolom. Ovo nije prvi put da zbog Sjeverne Koreje biva ugrožen mir u regiji, pa stoga ova situacija iziskuje posebnu pozornost”, kazao je jedan ruski umirovljeni časnik za Daily Mail.

SJEVERNA KOREJA PRIJETI: ‘Na totalni rat odgovorit ćemo totalnim ratom, na nuklearni rat našim nuklearnim udarom’

Radijacija za dva sata može doći do Vladivostoka

Istodobno, glasnogovornik ruske vojske Aleksandar Gordejev odbio je dati objašnjenje premještanja trupa prema području koje graniči sa Sjevernom Korejom. Rekao je tek da su nedavno završile vojne vježbe u obližnjoj Transbajkalskoj regiji u Sibiru.

No, gotovo nitko ne dvoji oko toga da je kretanje vojske vezano s krizom oko Sjeverne Koreje.

“U slučaju da SAD raketama napadne sjevernokorejska nuklearna postrojenja, radijacija bi u roku od dva sata mogla doći do Vladivostoka, najvećeg ruskog grada na krajnjem istoku zemlje”, tvrdi Kosntantin Asmolov, ruski stručnjak za Sjevernu Koreju s Instituta za Daleki istok.

NAPETOSTI NA VRHUNCU: Kina i Rusija poslale špijunske brodove i odgovorile američkoj ‘armadi’ koja ide prema Sjevernoj Koreji

Povratak na Net.hr